Megosztás
2016.8.19. |

A bontás már hetek óta zajlik a Ligetben az épülő Zene Háza miatt, a Közlekedési Múzeum épülete továbbra is kordonnal van körülvéve, azzal azonban nem foglalkoztak a kivitelezők, hogy a gyors építkezés milyen környezeti károkat okozhat a Liget vízbázisában. Ezért a Párbeszéd Magyarországért adatigényléssel fordul az illetékes hatóságokhoz.

 

A Városligetről készült Vízbázisvédelmi Tanulmány arról árulkodik, hogy a Liget-projekt megálmodói és a kivitelezők nem végeztek alapos vizsgálatot: mi történik a helyi vízbázissal, ha megépülnek a föld alá tervezett kiállító terek és mélygarázsok.

A Párbeszéd Magyarországért ezért közérdekű adatigényléssel fordul az érintett hatóságokhoz, hogy kiderüljön, milyen hidrogeológiai vizsgálatokat végeztek korábban. Az építendő föld alatti kiállítótermek és mélygarázsok akadályozhatják a vízáramlást, ami a környező lakásokban, házakban a pincék és a falak vizesedéséhez vezethet. És nem utolsósorban még a tervezettnél is nagyobb mértékű fapusztulásához is vezet majd a növények vízellátásának megzavarása.

A Párbeszéd most az kérdezi a többi között a Kormányhivataltól, hogy milyen mérések alapján tekintették engedélyezhetőnek a beruházást, modellezték-e a várható hidrogeológiai hatásokat és, ha bekövetkezik a vizesedés fogják-e kártalanítani a környező ingatlanok tulajdonosait, illetve hány fa pusztulására számítanak a föld alatti vízáramlás akadályozása miatt?

 

Budapest, 2016. augusztus 19.

Szabó Rebeka

a Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa,

Zugló alpolgármestere

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!