Szabó_Tímea_ Molnár_Margit_sajttáj_20130322
Megosztás
2015.3.22. |
A Párbeszéd Magyarországért (PM) törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy az államnak, illetve az önkormányzatoknak kötelezően kelljen szolgáltatniuk az ivóvizet minden bejelentett állandó lakcímen.

 

    Az ellenzéki párt kezdeményezését Szabó Tímea társelnök, független országgyűlési képviselő jelentette be vasárnap, a víz világnapján Budapesten, sajtótájékoztatón.
    Hangsúlyozta, Magyarországon mintegy tizenötezer, a munkáját az elmúlt években elvesztő olyan ember él, aki nem jut ivóvízellátáshoz, noha az alkotmányos alapjog, hiszen az alaptörvény szerint mindenkinek joga van az egészséges élethez, a tiszta környezethez és az emberi méltósághoz.
    Szabó Tímea szerint az ivóvíz nélkül maradtak elsősorban devizahitel- vagy rezsitartozás miatt kényszerültek tanyasi környezetbe, szélsőséges esetben akár borospincékbe költözni, ahova az önkormányzat annak ellenére is kiállítja a lakcímkártyákat, hogy a vízellátásról nem gondoskodik.
    A víziközmű-ellátásról szóló törvény ugyanis bár előírja az ivóvíz biztosítását, kötelezettséget azonban nem állapít meg - mutatott rá a PM társelnöke, aki hangsúlyozta, a hétfőn parlament elé terjeszteni kívánt javaslatuk ezen változtatna.

 

    A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Molnár Margit, a PM várpalotai elnöke elmondta, a kötelező ivóvíz-szolgáltatás több száz embernek segítene településükön, ők jelenleg önhibájukon kívül nem jutnak vezetékes ivóvízhez. 
 
 Budapest, 2015. március 22., vasárnap (MTI)