Megosztás
2016.10.14. |

A Párbeszéd Magyarországért "Mindenki számít!" címmel 11 pontos vitairatot készített és hozott nyilvánosságra, amelyben többek között az Alapjövedelem és a négynapos munkahét bevezetésére, a választói korhatár 16 évre csökkentésére, független Korrupcióellenes Ügyészség létrehozására és az egészségügy átalakítására tesz javaslatokat, amelyeket a http://mindenkiszamit.hu/ oldalon tettek közzé.

    A Párbeszéd álláspontja az, hogy a ma Magyarországon uralkodó politikai elit szemében senki sem számít; ezzel szemben ők olyan országot szeretnének, ahol mindenki számít. Itt az ideje, mondják, hogy az ellenzék a "2010 előtti világ visszasírása helyett" a 21. századi Magyarországról beszéljen, mert csak akkor van esély a kormányváltásra, ha egy világos víziót tudnak felmutatni.
    A Párbeszéd Magyarországért mindenki számára garantálná az Alapjövedelmet, amely nem csak a nincstelenség felszámolását, hanem az alacsony és közepes jövedelmek jelentős növekedését is ígéri.
    A Párbeszéd úgy vezetné be a négynapos munkahetet, hogy a bérek nem változnának; először a közszférában, azután, különböző ösztönzőkkel segítve annak bevezetését, a versenyszférában is. Így teremtenének munkahelyeket és jobb munkakörülményeket, amitől többek között, a külföldre kivándoroltak egy részének hazatelepülését is remélik.
   Az ellenzéki párt az egészségügyben - a béremelésen túl - praxisközösségeket hozna létre, megalkotná a felnőtt védőnői rendszert, megszüntetné a várólistákat, visszaszorítaná a kórházi fertőzéseket. Legfőbb prioritásnak pedig a megelőzést nevezték meg: szűrésekkel, a dohányzásról és a túlzott alkoholfogyasztásról való leszokás, a lelki egészség és az egészséges életmód támogatásával, egészséges környezet biztosításával.
   A tankötelezettség korhatárát 18 évre emelnék, hogy minimálisra csökkentsék a lemorzsolódást, mindenkinek garantálnák az érettségi megszerzésének lehetőségét, és azt is, hogy az első diplomát minden fiatal ingyenesen szerezhesse meg.
   A vitairat a felsoroltak mellett az otthonteremtéssel, a nagy vagyonok, az óriáscégek, a pénzügyi spekuláció, az offshore-lovagok és a környezetszennyezés megadóztatásával, a korrupció visszaszorításával, a részvételi demokráciával, a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek felszámolásával, a környezetvédelemmel és az EU megerősítésével is foglalkozik. Többek között felállítanák a független Korrupcióellenes Ügyészséget és a Közérdekvédelmi Központot, amelyek a korrupció szigorú szankcionálásával és a közérdekű bejelentők védelmével segítené a korrupció visszaszorítását. A demokráciát az internetes szavazás elterjesztésével, a helyi közösségek támogatásával, az önkormányzatok jogainak helyreállításával és a szavazói korhatár 16 évre csökkentésével pezsdítenék fel.

A vitairatra országszerte óriásplakátokon és internetes hirdetésekben hívja fel a figyelmet a Párbeszéd.

 

2016. október 14., péntek

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!