Megosztás
2013.7.10.

A botrányos takarékszövetkezetek államosításáról szóló törvény kibúvót nyújthat a Videoton tulajdonos takarékszövetkezetének. Ezért írásbeli kérdéssel fordultunk Németh Lászlóé miniszterhez, hogy kizárólag a hatalomhoz való kötődés nyújt-e csak biztonságot a Fidesz-féle integrációnak hívott erőszakos kollektivizálással szemben.

A takarékszövetkezetek államosításáról szóló törvénybe bekerült egy személyre szabott mentesség. Eszerint kereskedelmi bankká átalakulni akaró takarékszövetkezet mentesül az erőszakos integráció, azaz az erőszakos kollektivizálás alól. Ennek állítólag csupán az a Duna Takarékszövetkezet felel meg, amelynek tulajdonosa megegyezik a Videoton futballcsapatéval.

Ezért írásbeli kérdést nyújtottam be Németh Lászlóné miniszterasszonyhoz. Azt szeretnénk megtudni a különös mentesség okát, és azt hogy a már bankká alakult takarékszövetkezetekre miért nem vonatkozik ugyanez. A miniszterelnökkel való közös meccsnézés elegendő indok-e egy jogállamban hogy magán üzleti érdekek érvényesüljenek egy törvényben.

Szabó Tímea, a PM társelnöke pedig a törvény aggályos volta miatt fordult Szabó Máté ombudsmanhoz hogy kérje az Alkotmánybíróság felülvizsgálatát. Szerintünk a törvény továbbra is sérti a szövetkezeti elv érvényesülését, a tulajdon való jogot. Senkinek a tulajdona, vagyona nem lesz biztonságban, aki nem a fideszes hatalomhoz kötődik.

Budapest, 2013. július 10.

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő