Szabó Tímea
Megosztás
2017.3.31. |

Az egyre növekvő háziorvos hiányt a kormány továbbra sem tudja és akarja megoldani, amely a magyar emberek csaknem felét már a közeljövőben is közvetlen veszélybe sodorja. A Párbeszédnek az EMMI elismerte, hogy a két éve elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvény végrehajtási rendeletei a mai napig nem készültek el, ezzel tovább húzódik a praxisközösségek kialakítása. A Párbeszéd a pártok közül egyedüliként javasolta a praxisközösségek kialakítását.

 

A praxisközösségben a betegek komplex szolgáltatásokat kapnak: a háziorvos, a védőnő és a szakorvosok is együtt dolgoznak, amellyel hatékonyabb ellátást kapnak az érintettek. Ráadásul a praxisközösségekkel jelentősen csökkenteni lehet az orvoshiányból és várólistákból fakadó veszélyeket is, hiszen egy helyen tudják azonnal ellátni az akár távolabbról érkező betegeket is.

 

Habár a praxisközösségi mintaprojektet a kormány öt évig finanszírozza, a késlekedés miatt veszélybe került ezek jövője. A Párbeszéd kérdésére adott válaszában Rétvári Bence elismerte, hogy 2015 óta nem történt kormányzati lépés.

 

Az EMMI szerint 10 év múlva az ország közel felének nem lesz háziorvosi ellátása, az orvosi kamara szerint pedig a kormány nemrég bejelentett háziorvosi finanszírozása semmit sem ér, hiszen sem az összeg, sem a struktúra nem ösztönzi az orvosokat. A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy azonnal hozza létre a paxisközösségekre vonatkozó részletszabályokat, és biztosítsa az ország alapellátását.

 

Budapest, 2017. március 31.

Szabó Tímea

a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

 

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!