Megosztás
2013.4.25.

Miközben a kormány szerint az ország jobban teljesít, ismét a legkiszolgáltatottabbaktól vesz el. Ennek legfrissebb példája a vasárnapi pótlék megnyirbálása.

 

Tovább szűkítené a Nemzetgazdasági Minisztérium a vasárnapi pótlékra jogosultak körét, nem járna a vasárnapi pótlék például a közműcégek dolgozóinak. Csak többműszakos tevékenységnél, készenléti jellegű munkakörnél, vagy a kereskedelmi ágazatban dolgozóknál kellene a munkaadóknak vasárnapi pótlékot fizetniük. Ha más törvényi okból dolgoztat a munkaadó vasárnap, – például a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltató, mint például egy közműcég – akkor nem jár a dolgozónak a vasárnapi pótlék. A jelenleg nem egyértelmű a jogszabályrészt a minisztérium úgy egyértelműsíti, hogy az a munkavállalókra nézve kedvezőtlenebb legyen.

 

A munkavállalók most azért járnak rosszul, mert az Orbán-kormány dilettánsan, kapkodva és átgondolatlanul hozza meg a törvényeket. A kormánypártok ugyanis olyan törvényt erőltetettek át sietve a parlamenten, amely úgy rendelkezett: a szabadságra fizetett pénz az aktuális hónap hosszától függ. Az abszurd helyzet a munkaadói és a munkavállalói oldalt egyaránt megdöbbentette.

 

A kormány a saját hibáját most úgy javítaná ki, hogy egy füst alatt tovább kurtítaná a munkavállalók jogait. A vasárnapi pótlékot a kormány korábban 100 százalékról 50 százalékra csökkentette – most pedig azt szeretnék, hogy még ezt az összeget is a korábbinál kevesebben kaphassák meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata itt olvasható.  Ezzel a kormány tovább folytatja azt a jól ismert politikáját, hogy társadalmi csoportokat próbál kijátszani egymás ellen. Látszólag kedvez az egyik csoportnak a másik kárára, miközben valójában árt mindannyiunknak.

 

A Párbeszéd Magyarországért ezért felszólítja a kormányt, ne vegyen el még több jogot, s még több pénzt a dolgozóktól. Követeli továbbá, hogy a kormány vizsgálja felül az új Munka Törvénykönyvét, és adja vissza a munkavállalóknak az őket megillető jogokat. Mára ugyanis nyilvánvalóvá lett, hogy az csak a munkavállalók kiszolgáltatottságát növelte, de új munkahelyeket nem teremtett.

 

Az Együtt2014-PM Választási Szövetség úgy döntött, május 1-én, a munka ünnepén kampányba kezd a kiszolgáltatottakért. Arra kérjük a bérből és fizetésből élőket: mondják el véleményüket a munka világáról, vagy éppen annak hiányáról.

 

A véleményeket összegyűjtjük, javaslatot készítünk és szembesítjük a jelenlegi hatalom birtokosait a keserű valósággal. Várjuk a hozzászólásokat az alábbi linken (http://parbeszedmagyarorszagert.hu/elegaszolgasagbol).

 

2013. április 25.

 

Scheiring Gábor

 

országgyűlési képviselő

 

Párbeszéd Magyarországért