Megosztás
2014.12.2. |

A Fidesz csupán a KDNP kisebbségi komplexusainak kezelése miatt akarja megszabni az embereknek, mikor vásárolhatnak. A Párbeszéd Magyarországért szerint az üzletek vasárnapi zárva tartását nem szabad egyoldalú kormányzati akarattal az állampolgárokra kényszeríteni: a munkavállalói szakszervezetekkel, valamint a munkaadókkal való érdemi egyeztetés nélkül ez az intézkedés csak egy újabb diktatórikus beavatkozás a kereskedelmi dolgozók és vásárlók életébe.

 

Bár a KDNP eredeti álszent javaslatán a Fidesz tegnap kismértékben módosított, továbbra is fennáll a munkavállalók nagyarányú elbocsátásának kockázata. Nem véletlenül hátrált ki a vasárnapi zárva tartás mögül a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is a munkahelyek elvesztésétől tartva. Természetesen fontosnak tartjuk, hogy a munkavállalóknak legyen szabad hétvégéjük, pihenésre alkalmas szabad vasárnapjuk. Ezt azonban nem minden üzlet vasárnapi bezárásával, hanem hatékony munkajogi szabályozással, magasabb hétvégi pótlék biztosításával és tisztes munkakörülmények biztosításával kell egy felelős kormánynak elérnie.

 

Ráadásul ma legalább minden 5. magyar állampolgár vasárnapi napon is intézi vásárlásait, hiszen hétköznapokon hajnaltól estig dolgoznak. Az üzletek bezárásával a vasárnapi forgalom döntő része péntek délután és szombaton realizálódna, amely a jelenleginél lényegesen nagyobb forgalmi dugókat és parkolási gondokat fog eredményezni.

 

Felszólítjuk a KDNP-t és a kormányt, hogy a kereskedelmi dolgozók munkahelyének kockáztatása helyett fogjon érdemi egyeztetésbe az érintettekkel!

 

Budapest, 2014. december 2.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja