Megosztás
2013.9.18.

Egyre komolyabb válságot okoznak az élelmiszerpiacon az agrárkormányzat dilettáns lépései: a vágómarha-szektor az összeomlás szélére került, a tej ára viszont megállíthatatlanul emelkedik. Az Együtt- PM szerint szoros összefüggés van a kibontakozó krízis és az állattenyésztőktől a földet elszedő állami földbérlet-pályázatok között. A megoldás kézenfekvő: a pártérdekből megbundázott, közérdek-ellenes földpályázati rendszert meg kell változtatni, és a földet azoknak kell adni, akiknek a legelőkre és a kaszálókra a legnagyobb szükségük van - vagyis a helyben élő állattartó gazdálkodóknak.

 kép forrása:http://www.sxc.hu/

A KSH friss adatai szerint a vágómarha ára zuhan, a tejé pedig hónapról hónapra nő. A számok mögé nézve kiderül, hogy mindkét jelenség oka azonos: a Fidesz-kormány az állami földbérletek újraosztásával szisztematikusan "földteleníti" a kisebb állattartó gazdákat. Miközben a kormány-barát oligarchákat, az állattartásban teljesen tapasztalatlan haverokat látványosan gyarapították az újonnan megszerzett kedvezményes földbérletek, az ország számos pontján egyre több gazdaság és családi gazdálkodó marad föld nélkül. Akinek a lába alól a pártközeli új földesuraknak kedvezve kihúzzák a földet - elvéve tőle a sokszor évtizede használt legelőket illetve kaszálókat -, annak csak két választása marad: a továbbiakban másoktól (például a pályázaton nyertes, de valós állatállománnyal nem rendelkező földbirtokosoktól) szerzi be a takarmányt, vagy pedig levágatja a jószágot. A takarmányok magas ára is vezet a tejárak látványos és tartós emelkedéséhez, az utóbbi pedig a vágómarha-túlkínálathoz, amelyet egyszerre fűt a kilátástalan helyzetbe került gazdáktól érkező felhozatal, a hazai vágóhidak sorozatos bedőlése, és a szakadatlanul érkező ír, lengyel, osztrák importmarhahús.

Mára ott tartunk, hogy - miközben a hazai marhavágás a korábbi évek szintjének töredékére csökkent - a részben szintén itthonról generált külpiaci zavarok miatt a vágómarha-export is gyakorlatilag leállt. Ebben a helyzetben a kormány által szorgalmazott húsáfa-csökkentés sem lehet eredményes: prognosztizálható, hogy elsősorban a húsimportot fogja tovább ösztönözni a kereslet élénkítésén keresztül, de sem a vágóhidak, sem a gazdák gondjait nem oldja meg. Már a földbérlet-pályázatok első eredményeinek kihirdetésekor látható volt, hogy ha az állattartó kisgazdaságok föld nélkül maradnak, annak katasztrofális következményei lesznek a magyar vidékre és az egész hazai élelmiszertermelésre nézve. A kormány súlyos mulasztása, hogy a vágómarha piac válsága mellett is ugyanazt a politikát folytatja. A legelőket és kaszálókat az Együtt – PM szövetség újra a helyi állattartók használatába fogja adni.

 


Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, az Együtt-PM szakpolitikusa

 

 

2013.09.18