Budapesti önkormányzatok
Megosztás
2017.11.15. |

A jövő évi parlamenti választás egyik tétjének az önkormányzatiság megőrzését nevezték az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért vezetői szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

Juhász Péter, az Együtt elnöke úgy fogalmazott: a Fidesz az önkormányzatiság "beszántására" készül a 2018-as választás után. Ezért is fontos a kormányváltás, mert meg kell akadályozni, hogy az embereket "távolabb szorítsák a politikától" - tette hozzá. A hírek szerint a Fidesz Budapestet 3-4 kerületre akarja felosztani, míg vidéken egy technikai rendszerrel pótolnák az állami kontrollt az önkormányzatok helyett - mondta az Együtt elnöke. Hozzátette, az önkormányzatokat csak együttműködésben lehet megvédeni, ezért arra van szükség, hogy a fideszes jelölttel szemben minden választókerületben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon.

 

A Párbeszéd társelnöke és kormányfőjelöltje, Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az elmúlt hét évben a Fidesz az önkormányzati rendszert "egyfajta tanácsrendszerré" próbálta átalakítani, amelyben nem a helyben élők választják meg a képviselőiket és hoznak fontos döntéseket, hanem a pártközpontból mondják meg, hogy mit kell a világról gondolni és hogyan kell működtetni az intézményeket.

 

A zuglói polgármester úgy látja, hogy a budapestieknek fontos beruházásokra nincs pénz, ezeket a városvezetés hitelekből fogja megvalósítani, így a főváros adósságállománya hamarosan visszanő a konszolidáció előtti szintre. Eközben a kormány a Várba költözésre, a Liget-projektre és stadionépítésekre költ - mondta.

 

A politikusokat reagáltatták arra a hírre, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette az amerikai ügyvivőt, mert az amerikai külügyminisztérium jövőre mintegy 700 ezer dollárral támogatná a független vidéki sajtót. Juhász Péter azt felelte, ebből is látszik, hogy az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is nagyon kritikusak a magyar média jelenlegi állapotával szemben. Ma Magyarországon, pláne vidéken, nagyon nehéz tényszerű információkhoz jutni - tette hozzá. A pártelnök hangsúlyozta, üdvözli az összes ilyen típusú támogatást.

 

Arról is kikérték a véleményüket, hogy az idén nyugdíjba vonulók nem kapnak nyugdíjprémiumot. Karácsony Gergely szerint ez is mutatja, hogy a magyar nyugdíjrendszer rendkívül igazságtalan. Ha ilyen marad a rendszer, akkor néhány év múlva nem csak nyugdíjprémiumot, de nyugdíjat sem kapnak majd az emberek - mondta.

 

Az Együtt és a Párbeszéd 2018-ban be fog kerülni a parlamentbe - jelentette ki Juhász Péter, arra reagálva, hogy a parlament keddi döntése alapján az egy százalékot el nem érő pártok vezetői saját vagyonukkal felelnek az állami kampánytámogatás visszafizetéséért. Ez a törvény segít visszaszorítani a "kamupártokat", de csak egy részprobléma egy részének kezelésére alkalmas - értékelt. Kijelentette: ha a Fidesz valóban igazságos választást szeretne, akkor a teljes választási törvényt kellene módosítania.

 

 

MTI, Budapest, 2017. november 15. 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!