Megosztás
2015.5.19. |

Leszavazta a kormánytöbbség a Gazdasági bizottságban a Párbeszéd Magyarországért törvényjavaslatát, amely megteremtette volna az útépítések átláthatóságát. Szokványos történet a NER-ben – mondhatnánk, csakhogy néhány hete maga Lázár János siránkozott azon, hogy az útépítési beruházások nem elég átláthatóak.

 

Soha ilyen gyorsan nem lepleződött még le egy kormányzati hazugság: a miniszterelnökséget vezető miniszter alig egy hónapja mondta – a túlságosan Simicska-közelinek ígért M4-es beruházás leállításakor – hogy a jövőben teljes nyilvánosság mellett kell bonyolítani az útépítéseket (akár egy-egy számla szintjéig megismerhetővé téve a költségeket). Most mégis leszavazták Szabó Tímeának, a PM társelnökének erre vonatkozó törvényjavaslatát.

 

A tervezet egyrészt biztosítja, hogy a gyorsforgalmi utak megépítésére vonatkozó szerződéseket, az azokkal összefüggésben kiállított teljesítési igazolásokat és számviteli bizonylatokat oldalhű másolatban a kormányzati portálon közzé kell tenni, másrészt törli az infótörvényből a fentieket megakadályozó passzusokat.

 

Bár a javaslat szó szerint eleget tesz Lázár János óhajának, a kormánytöbbség szó nélkül leszavazta azt. A Fidesz-KDNP jobban fél a nyilvánosságtól és a pártkifizetőhellyé alakított állami beruházások pénzcsapjainak elzárásától, mint az ördög a tömjénfüsttől.

 

Budapest, 2015. május 19.

 

Tordai Bence, a PM szóvivője