Megosztás
2016.2.18. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) ismételten benyújtja a korrupcióellenes ügyészség felállításáról szóló törvényjavaslatot - közölte csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

 

    Az EP-képviselő azt mondta, az intézményesült korrupció olyan mértéket öltött, hogy magának a kormányzásnak az alapjává vált. A jelenlegi hazai intézményrendszer viszont nem képes vagy nem akar hatékonyan fellépni a probléma ellen és szinte kizárólag csak az unió korrupcióellenes szerveire vagyunk utalva - fogalmazott.
    A helyzetet méltatlannak nevező képviselő kijelentette: Magyarországnak magának kell létrehoznia azokat a szerveket, amelyek hatékonyan fel tudnak lépni a problémával szemben.
    A szervezet a jelenlegi ügyészségi rendszertől is független lenne, kizárólag a parlamentnek tartozna beszámolással - közölte. Feladata a korrupciós bűncselekmények feltárására, a nyomozásra, a vádemelésre és vád képviseletére lenne jogosult - tette hozzá. A törvényjavaslat a bejelentők védelméről és a közérdekvédelmi eljárásokról valamint a szükséges alaptörvény-módosításról is intézkedik - mondta.
    Jávor Benedek bejelentette, amíg nem jön létre a korrupcióellenes ügyészség, addig javaslatukat minden parlamenti ülésszakban újra és újra be fogják nyújtani.

 

Budapest, 2016. február 18., csütörtök (MTI)

 

Új. Bal. Zöld.