Szabó Tímea
Megosztás
2017.6.23. |

A Párbeszéd álláspontja szerint teljesen világos, hogy Alaptörvény-ellenes a plakáthirdetések feles törvényben való szabályozása. A Párbeszéd ezért felszólítja Áder János köztársasági elnököt, hogy ismét forduljon az Alkotmánybírósághoz, ahogy azt korábban a különbíróságok esetén is tette.

Az Alaptörvény szerint minden, a pártok gazdálkodásával kapcsolatos jogszabályt, minősített többséggel kell elfogadnia az Országgyűlésnek.  Így amennyiben a fideszes politikusok megkísérlik a Településképek védelméről szóló törvényben szabályozni a politikai hirdetéseket, az sértené a jogbiztonságot, ezért Alaptörvény-ellenes lenne.

A Párbeszéd felhívja a figyelmet, hogy a kormánypárti politikusok részéről nem példa nélküli a próbálkozás. Korábban a különbíróságokat próbálták meg feles törvénybe becsempészni, ám akkor Áder János, nagyon helyesen, az Alkotmánybírósághoz fordult. Akkor az AB az államfő érvelését elfogadva kimondta, hogy a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, a jogállamiság követelményét, ugyanis azokat nem egyszerű, hanem minősített, kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.

A Párbeszéd felszólítja Áder Jánost, hogy ismét forduljon az Alkotmánybírósághoz, amennyiben a törvény egyszerű többséggel kerülne elfogadásra. Ha az államfő ezt mulasztja, akkor a Párbeszéd fordul az Alkotmánybírósághoz.

Budapest, 2017. június 23.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!