Megosztás
2015.1.5. |

A PM üdvözli, hogy a köztársasági elnöknek is feltűnt a kormányzati környezetpolitika teljes hiánya, ugyanakkor a látszatintézkedések helyett valódi cselekvést vár Áder Jánostól. Egy olyan európai államban, ahol nincs környezetvédelmi minisztérium, és a kormány a legvadabb környezetpusztító elképzeléseit is akadály nélkül valósíthatja meg, nem megoldás, ha az államfő próbálja pótolni a végrehajtó hatalom hiányzó környezeti elkötelezettségét.

 

Áder János ma bejelentette: a Köztársasági Elnöki Hivatalban lesz egy Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság, amit Kőrösi Csaba fog vezetni. A PM szeretné emlékeztetni a kormányfőt: a magyar államműködés nem azért fenntarthatatlan, mert az államfő hivatalából eddig hiányzott egy zöld igazgatóság (egy semmilyen környezetvédelmi tapasztalattal nem rendelkező vezetővel az élén), hanem azért, mert az Áder által kinevezett kormányban nincs környezetvédelmi minisztérium, és kabinetben a környezet- és természetvédelem négy tárca között szétszórva, a legmagasabb szinten egy helyettes államtitkárral képviseltetve van jelen.

 

Az államfő aggodalma érthető, hiszen a XXI. században nonszensz, hogy a kormánynak nincs szakmai álláspontja a legfontosabb környezetpolitikai témákról, így a klímaváltozásról vagy a fenntartható földhasználatról. Ugyanakkor Áder János mostanáig sohasem jelezte, hogy zavarná ez a helyzet: nem szólalt meg a kishantosi ökogazdaság kisemmizésekor, nem emelte fel a szavát a Normafa, a Római part vagy a Városliget beépítése ellen, nem tiltakozott a nemzeti parki földek széthordása vagy a környezetvédelmi hatóság beszántása miatt.

 

 

 

Ha Áder valóban cselekedni akar a környezetért, akkor a PM szerint éljen gyakrabban az államfői vétó jogával, és szólítsa fel a kormányt a környezetvédelem komolyan vételére. Pótcselekvéssel és újabb sóhivatalok felállításával a hiányzó kormányzati környezetpolitika nem helyettesíthető.

 

Budapest, 2015. január 5.

 

 

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja