Megosztás
2014.11.2. |

Az Együtt-PM tavaly is többször tiltakozott a hajléktalanok fővárosi vegzálása ellen. A budapesti önkormányzat által elfogadott hajléktalanrendelet nem csak a hajléktalanok alapvető jogait sérti, hanem veszélyes és hatástalan eszköz a hajléktalanság felszámolására.

 

Tavaly lépett hatályba az a fővárosi rendelet, melynek értelmében jogellenessé vált az életvitelszerű tartózkodás szinte az egész városban. A rendelet is mutatja, hogy az Orbán-rezsim nem a hajléktalanság és a szegénység ellen küzd, hanem a hajléktalan és a szegény emberek ellen. A hajléktalanság ellen rendőrökkel küzdeni nem csak embertelen, de ostobaság is, mert ezzel olyan rendőri erőket kötnek le, amelyeknek a bűnözőket kellene üldözniük.

 

A Kúria most kimondta, hogy “a hajléktalan személy nem rekeszthető ki a települések, egyes önkormányzatok illetékességi területének egészéből, sőt egyes összefüggő településrészekből sem.” Reméljük, hogy Tarlós István, Kocsis Máté, a fővárosi városvezetés, sőt maga a kormány is beláthja végre, hogy az elesettek büntetése nem csak embertelen, hanem rendkívül káros is. A Kúria döntése elég egyértelmű ahhoz, hogy végre változtassanak hozzáállásukon és valóban az állampolgárok érdekeit képviseljék.

 

Az Együtt-PM szerint nem a hajléktlanok büntetésére, hanem új lakhatási támogatási formák és “először lakhatás”-típusú programok bevezetésére van szükség. Csak ezekkel az eszközökkel lehet felszámolni a hajléktalanságot hazánkban is.

 

Üzenjük Orbánékak: a büntetés nem megoldás, a szolidaritás és a képessé tétel annál inkább.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő, az Együtt-PM társelnöke