Megosztás
2015.10.27. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy függessze fel a versenyhivatali eljárást, amíg nem tisztázódik a TV2 tulajdonosi jogvitája. Ha folytatódik az eljárás, tekintsék a Fidesz-mogul Vajna cégét kormányközeli cégnek, a közmédiával összevontan értékeljék a TV2 piaci részesedését, és az erőfölényével való visszaélés gyanúját.

 

A PM versenyhivatali beadványában azt kéri, hogy amíg a TV2 tulajdonosi viszonyai nem tisztázódnak a Simicska-féle Megapolis Media Zrt. cégbírósági kérelme alapján, addig függesszék fel a versenyhivatali eljárást.

Ha mégis folytatódik a fúziós kérelem versenyjogi elbírálása, vegyék figyelembe, hogy Vajna a kormányzat hivatali tisztségviselője filmügyi kormánybiztosként, és az egyik kizárólagos koncesszor a hazai kaszinóüzemeltetésben, online szerencsejátékokban.

Ezek az érdekeltségei ráadásul ugyanahhoz az off-shore céghálóhoz köthetőek, mint tévés cége, ezért átláthatatlan, kik rendelkezhetnek még komoly befolyással ebben a céghálóban. A GVH-nak ezért a piaci erőfölénnyel való visszaélés lehetőségének vizsgálatakor a TV2-t és a közmédiát egy cégcsoportként kellene kezelnie.

A GVH-nak fel kellene hívnia a kormány figyelmét arra is, hogy a visszatartott kábelterjesztési díj szabályozása során a Rogán Antal propagandaminisztériuma által felügyelt 25 milliárdos kormányzati hirdetési keret felhasználásakor versenysemleges módon járjon el.

 

Budapest, 2015. 10. 27.

Barabás Richárd, a PM szakszóvivője