Megosztás
2016.5.30. |

Novák Előd leírta, Janiczak Dávid megcsinálta – az ózdi „családalapítást segítő támogatás” rendszerének fő célja a cigányság kizárása a juttatásokból. A kormányzásra készülő, „néppárti” Jobbik még nem törvénybe, „csak” rendeletbe foglalja a megkülönböztetést, ráadásul a gyerekeken kezdi a sort.

 

Novák Előd korábbi Jobbik-alelnök ezt írta március 24-én a Facebook-oldalán a családalapítási támogatásról: „ettől a lépéstől várom a legnagyobb demográfiai eredményt, és Ózdon már tesztelhetjük is (...) ugyanakkor gondolnunk kell a cigányság népességrobbanására is, ezért a 20 éves kor alatti szülők kizárásán túl tb-jogviszonyt is meg kell követelni”.

Janiczak Dávid, a Vona Gábor ajánlására frissen megválasztott Jobbik-alelnök be is vezette Ózdon azt a rendeletet, amely pontosan ezt tartalmazza: a 300 000 forintos támogatásból kizárják a 20 évnél fiatalabb szülőket, a gyereküket egyedül nevelőket, és mindazokat, akiknek nincs legalább 380 nap megszakítás nélküli társadalombiztosítási jogviszonya.

A Párbeszéd Magyarországért szerint nem büntetni, hanem segíteni kéne a legnehezebb helyzetben élő családokat, hogy a gyerekvállalás ne jelentse egyben a szegénység vállalását is. Ezért az Alapvető Jogok Biztosához és a BAZ megyei kormányhivatalhoz fordulunk, hogy vizsgálják ki és semmisítsék meg a nyilvánvalóan törvénysértő rendeletet.

 

Budapest, 2016. május 30.

Sebestyén Nikoletta

a Párbeszéd Magyarországért ózdi csoportvezetője

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!