Megosztás
2014.9.12. |

A Párbeszéd Magyarországért nem hagyja, hogy az önkormányzatok fideszes vezetői a közpénzeket is sajátjuknak tekintsék, és akként kezeljék. Adatigényléssel fordultunk a XVIII. kerületi önkormányzathoz, hogy számoljanak el Ughy Attila polgármester vélhetően szabálytalan költségtérítés-kifizetéseivel. 

 

2014. szeptember 11-én az egyik kereskedelmi TV-csatorna hírműsorából arról értesültünk, hogy Budapest XVIII kerület polgármestere, Ughy Attila ÁFA-s számla nélkül számolt el reprezentációs költségeket. A pár perces riport nem tárt fel pár lényeges adatot, ezért az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján adatigényléseket terjesztettünk elő mind kerületünk, mind a főváros önkormányzata felé annak érdekében, hogy feltárjuk, mennyire általános ez a jogszabálysértő gyakorlat.

 

Az elmúlt négy évben számottevően nőtt a kisvállalkozások adminisztrációs terhe, bevezették az online pénztárgépeket, és számos más módon nehezítették meg a számviteli szabályok betartását. Mindeközben a fideszes városvezetők fittyet hánynak a számviteli és adótörvényekre, szabálytalanul kezelik a közpénzt. Az önkormányzatokban számviteli bizonylatok nélkül költik az adófizetők pénzét. Budapest nem Felcsút, mi nem kérünk a Mészáros Lőrincekből, az itt élők a közszféra nyílt és átlátható gazdálkodásában érdekeltek. 

 

Az októberi váltást követően meg kell vizsgálnunk az önkormányzatok elszámolási gyakorlatát, mert úgy tűnik, ahogy az országot, úgy az önkormányzat kasszáját is sajátjuknak tekintik a fideszes vezetők, és akként is kezelik.

 

Budapest, 2014. szeptember 12.

 

Mach Péter a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja

Petrovai László a Párbeszéd Magyarország XVIII. kerületi képviselője