Tordai Bence
Megosztás
2018.10.1. |

A Párbeszéd módosító javaslatokat nyújt be annak érdekében, hogy az úgynevezett genomszerkesztési technikákkal megalkotott termékek és élelmiszerek is számítsanak génmódosítottnak, ezért ne lehessen Magyarországon forgalmazni.

    A párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz olyan kiskapukat hagyott a genetikailag módosított organizmusokra (GMO) vonatkozó szabályozásban, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyar piacon megjelenjenek az új génszerkesztési technikákkal előállított termények és élelmiszerek.
    Tordai Bence hangsúlyozta, hogy a magyarok kilencven százaléka elutasítja a "GMO-val szennyezett élelmiszereket". A Fidesz azonban "elkezdte azokat a kiskapukat keresni", amelyek alapján a közvélemény azt hiheti, hogy a genomszerkesztési technológiák nem génmódosított, hanem "precíziós nemesítéssel" előállított növényeket eredményeznek - fogalmazott a politikus.
    Emlékeztetett, hogy az Európai Bíróság júliusban úgy döntött, hogy a genomszerkesztési eljárások is génmódosításnak számítanak, és veszélyesek lehetnek az emberekre. A képviselő úgy vélte, hogy amióta a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget megvásárolta a Bayer német vegyi- és gyógyszeripari konszern, a magyar kormánypárti képviselők "nyitottabbak lettek arra", hogy az új technológiával előállított élelmiszereket beengedjék Magyarországra.
    Tordai Bence elmondta, határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a genomszerkesztéssel előállított termékek minősüljenek génmódosítottnak, de indítványa a mezőgazdasági bizottság hétfői ülésén nem kapta meg a napirendre vételhez szükséges többséget, ezért adnak be módosító javaslatokat a Btk.-hoz és a géntörvényhez.
    A GMO-k esetében más fajból származó, idegen géneket építenek be, a génszerkesztéshez viszont nincs szükség idegen DNS-re, nélküle is lehet javításokat, nemesítést elvégezni.

 

MTI

 

Csatlakozz!