Megosztás
2015.6.21. |

Súlyos tízmilliárdokat vonnak ki a lakástámogatási rendszerből, felére vágják az Eszközkezelő forrásait a 2016-os költségvetéssel. A PM szerint a tömeges lakásvesztést csak a Zuglói Modellt követő önkormányzatok tudják megakadályozni.

 

Az elmúlt három évben 70 milliárd forintot vont ki a Fidesz a lakástámogatási rendszerből. Csak a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatási szolgáltatás megszüntetése 20 milliárdot vesz el a legszegényebbektől.

 

A hajléktalanná válás megakadályozását teljesen az önkormányzatokra hárítja a Fidesz, miközben a két évvel ezelőtti 140 helyett csak 107 milliárd támogatást ad ehhez. Ha pedig egy család elveszti a tulajdonát, az Eszközkezelőre is kevésbé számíthat: az idei 30 helyett jövőre csak 15 milliárd jut ingatlanvásárlásra.

 

A PM szerint az önkormányzatok jelentik az utolsó esélyt: a Karácsony Gergely vezette XIV. kerület Zuglói Modelljének elsődleges célja a lakásvesztés, a hajléktalanná válás megakadályozása. A megoldás sikerét mutatja, hogy adósságkezelési és részletfizetési konstrukciók segítségével önkormányzati ingatlanokból idén már egyetlen családot sem lakoltattak ki, számolt be Szabó Rebeka, szociális ügyekért felelős PM-es alpolgármester.

 

A Fidesz kedden megszavazandó 2016-os költségvetése a hajléktalanok számának növekedéséhez vezet. A PM arra kéri a jóérzésű polgármestereket pártállástól függetlenül, hogy tanulmányozzák a Zuglói Modellt, és lehetőségeik szerint ellensúlyozzák az embertelen, lakásvesztést eredményező fideszes politikát.

 

Budapest, 2015. június 21.

 

 

PM Sajtó