tordai_bence
Megosztás
2015.10.25. |

Kevesebb cégautóadó és regisztrációs adó, egészségügyi többletköltségek: ezek a dízel-csalás milliárdos következményei, amelyeket a korrupt Fidesz-kormány megpróbál elsikálni. A PM, ha kell, harapófogóval húzza ki a válaszokat a minisztériumokból.

 

Szabó Tímea PM-társelnök korábbi írásbeli kérdései alapján megtudtuk, több mint 40 ezer csalós dízel kocsi fut a magyar utakon. A magasabb nitrogénoxid-koncentráció súlyosan ártalmas az egészségre és két adónemnél is kevesebb bevételt jelent a jogosulatlanul megkapott jobb környezetvédelmi besorolás.

 

A cégautóadóból származó bevételből évi 132 000 forint, a regisztrációs adóból egyszeri, akár milliós értékű is lehet a költségvetés vesztesége. A Volkswagen-csoport dízelei népszerűek a használtautó-importőrök és a céges flottavásárlók körében, így reális mindkét értéket tízezres darabszámokkal felszorozni. Ez így milliárdos költséget jelent a költségvetésnek, nem beszélve az egészségügyi ellátórendszer környezetszennyezés miatti pluszkiadásairól.

 

A PM szerint az Orbán-kormány nem akarja kivizsgálni Európa legnagyobb autóipari botrányát és annak hazai következményeit, miközben a többi uniós országban már ügyészségi és szakhatósági vizsgálatok folynak. A PM további írásbeli kérdésekkel, lépésről lépésre fogja kihúzni a minisztériumokból a veszteség pontos felméréséhez szükséges válaszokat, és kikényszeríteni a hatósági a vizsgálatokat.

 

Budapest, 2015. október 25.

 

Tordai Bence, a PM szóvivője