Megosztás
2020.9.13. |

A Párbeszéd tisztújító kongresszusa újraválasztotta a párt két társelnökét, Karácsony Gergelyt és Szabó Tímeát. A megfelelő járványügyi intézkedések betartásával az OKISZ Inkubátorházban rendezett fórumon döntöttek arról is, hogy az elnökség – tekintettel a 2022-es országgyűlési választások előtt megnövekedett feladatokra – 5-ről 7 tagúra bővül. Ennek alapján a grémiumot Béres András, Dorosz Dávid, Erőss Gábor, Jakál Adrienn, Szabó Zsolt, Tordai Bence és V. Naszályi Márta alkotja.


Karácsony Gergely és Szabó Tímea bejelentette, hogy a Párbeszéd elindítja Alapjövedelem-kampányát: szeptember 14-étől országos roadshow-n, konferencián, online és offline aktivitások keretében mutatja be a párt politikai innovációját. Az Alapjövedelem-program nyitó videója itt nézhető meg: http://bit.ly/Alapjovedelem. További információk megtalálhatók a www.alapjovedelmet.hu oldalon.

 

A Párbeszéd elnökségének tagjai.

Társelnökök:

Karácsony Gergely

1975-ben született Fehérgyarmaton; Nyírtasson nevelkedett, Debrecenben érettségizett. 2000-ben szociológus diplomát szerzett az ELTE Társadalomtudományi Karán. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél dolgozott kutatásvezetőként; 2007-től kutatási igazgató. 2004-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója. 2010-ben az LMP kampányfőnöke, majd országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese. 2013-ban társaival kilép az LMP-ből. A Párbeszéd egyik alapítója. A 2014-es önkormányzati választáson Zugló polgármesterévé választják, ahol számos úttörő kezdeményezést indított el (többek között: minimáljövedelem-program, a lakhatási támogatás bevezetése, az ország legszigorúbb átláthatósági rendeletei). 2019. október 13-án – az ellenzéki összefogás jelöltjeként – Budapest főpolgármesterének választják. 2014 óta a Párbeszéd társelnöke.

Szabó Tímea

1976-ban született Budapesten. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd a Harvard Egyetem jogi karán tanult. Öt évig újságíróként brit és amerikai hírügynökségeknek tudósított Magyarországról. Az ENSZ megbízásából fegyveres konfliktusmegelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat. Egy ideig a Harvard megbízásából az ENSZ afganisztáni missziójával dolgozott együtt Kabulban. 2004-től közel négy évig koordinálta a Menekült Programot a Magyar Helsinki Bizottságnál. A 2009-es európai parlamenti választáson az LMP és a Humanista Párt közös listájának vezetője. 2010 és 2013 között az LMP országos képviselője és frakcióvezető-helyettese. 2014 és 2018 között a Párbeszéd független országgyűlési képviselője. 2018 óta Budapest 10-es választókerületének (Óbuda-Békásmegyer) megválasztott országgyűlési képviselője, később a Párbeszéd parlamenti frakciójának vezetője. 2013 óta a Párbeszéd női társelnöke.

 

Elnökségi tagok:

Béres András

1969-ben született; közgazdász. Csaknem húszéves, cégvezetőként és a versenyszférában – pénzügyi, gazdasági igazgatóként – eltöltött karrier után kezdett politizálni. 2010-től az LMP, majd a Párbeszéd színeiben Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője. A Párbeszéd alapító tagja és III. kerületi elnöke. A 2014-es önkormányzati választásokon a demokratikus ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje, majd a Párbeszéd önkormányzati képviselője. 2019 óta Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere.

 

Dorosz Dávid

1985-ben született Budapesten, diplomáit az ELTE jogi karán és a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerezte. 2009 óta politizál. 2010 és 2014 között az LMP, majd a Párbeszéd parlamenti képviselője, ahol főleg külügyi, rendészeti és antikorrupciós ügyekkel foglalkozott. 2013–2014-ben a Párbeszéd első pártigazgatója. 2014 után az üzleti életben dolgozott. Eközben ösztöndíjasként egy évet az USA-ban töltött, ahol üzleti diplomát (MBA) szerzett, és – többek között – politikai kampányok tereptapasztalataival ismerkedett. 2019 januárjától Karácsony Gergely főpolgármesteri operatív kampányát irányította. 2019 óta a Párbeszéd főpolgármester-helyetteseként klímavédelmi és fejlesztési ügyekkel foglalkozik.

 

Erőss Gábor

1973-ban született; társadalomkutató, szociológus, a Párbeszéd alapító tagja, a párt oktatási szakpolitikusa, Józsefváros alpolgármestere (oktatás, kultúra, nemzetiségek, környezet- és klímavédelem). Korábban a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa; oktatott a Külkereskedelmi Főiskolán, az Iparművészeti Egyetemen és az ELTE-n is. Részt vett és vesz a Párbeszéd választási programjának kidolgozásában, az Alapjövedelem „országjárásában”. Szoros kapcsolatot ápol a baloldali és civil mozgalmakkal, az európai zöldekkel. Öt évig volt ellenzéki képviselő Józsefvárosban, 2019 novembere óta a kerület alpolgármestere. Eddigi eredményei közé tartozik alpolgármesterként, hogy 93 pontos klímavédelmi intézkedési tervet fogadott el a képviselőtestület, bevezették a 40 ezer forintos óvodai bérpótlékot, és mintegy 90 milliós EU-s pályázati támogatást nyertek el az óvodák fejlesztésére, deszegregációjára. Három gyermek édesapja.

 

Jakál Adrienn

Településmérnökként végzett. Egyetemi évei alatt visszaköltözött a szülővárosába, Sopronba, majd egy helyi, később családi cégnél dolgozott. 2013 óta tagja a Párbeszédnek. A párt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke. Jelenleg Sopron önkormányzati képviselője. Vezetésével a Párbeszéd öt százalék feletti eredményt ért el az egyik „legfideszesebb” vidéki városban. Az önkormányzati munkában kiemelten fontosnak tartja a zöld- és a szociális ügyeket, a fenntarthatósággal összefüggő kérdéseket. Ezenkívül jelentős hangsúlyt fektet a vidékfejlesztésre.

 

Szabó Zsolt

1988-ban született Dunaújvárosban. A Dunaújvárosi Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakán szerzett közgazdász diplomát. 2009-ben alapító tagja, majd koordinátora az LMP dunaújvárosi csoportjának. 2010-től önkormányzati képviselő, előbb az LMP, majd – 2013 után – a Párbeszéd színeiben. A Párbeszéd alapító tagja. A 2014-es önkormányzati választáson újra képviselői mandátumot szerzett, a Párbeszéd története első önálló képviselői mandátumának birtokosa. Négy éve tagja a Párbeszéd elnökségének. A tavalyi önkormányzati választás óta Dunaújváros gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármestere.

 

Tordai Bence

Közgazdász, szociológus. A Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdászként diplomázott summa cum laude minősítéssel, szociológia PhD-hallgató, doktorjelölt. Dolgozott társadalomstatisztikusként a KSH-ban. 2007-től a BKF adjunktusaként oktat szociológiai, gazdasági, módszertani és politikai tárgyakat. Az LMP egyik szervezője és alapítója, 2009-től az országos választmány tagja, 2010–2011-ben szóvivője. A Párbeszéd alapító tagja, közpolitikai ügyekért felelős elnökségi tagja. Részt vesz a párt alapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány alapításában. 2015 és 2018 között a Párbeszéd szóvivője. 2018 óta országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes.

 

V. Naszályi Márta

1970-ben született Budapesten. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végzett táj- és kertépítész mérnökként. 1993-tól tájépítész mérnökként és projektmenedzserként dolgozott a FŐKERT Tervezési Stúdiójában, majd különböző építőipari cégeknél. 2010 és 2013 között az LMP, 2013-től 2019-ig a Párbeszéd önkormányzati képviselője az I. kerületben. A Párbeszéd alapítója, 2016 és 2018 között elnökségi tagja. A 2019-es önkormányzati választáson a közös ellenzék I. kerületi jelöltjeként nyeri el a polgármesteri címet. A Párbeszéd I. kerületi elnöke, Budapest Főváros Önkormányzata párbeszédes frakcióvezetője.