Megosztás
2014.6.30. |

Ma szavaz a közgyűlés a Városliget Építési Szabályzatról. A PM fővárosi képviselői szerint teljesen felesleges bármilyen szabályzat, hiszen a kormányzat törvényt hozott arról, hogy azt épít a Vársoligetbe, amit szeretne. A főváros statisztaszerepet kapott ebben a kérdéseben.

 

Arcátlanság, hogy azzal a fővárossal csináltatják a szabályozást, akitől tavaly decemberben állami vagyonkezelésbe vették a területet. A kormányzat ezzel rúgott még egyet Tarlós Istvánba és a fővárosba. Azokat az elemeket amiket a főváros adott a projekthez kihúzták, így ezt a projektet  teljesen Tarlós István nélkül találták ki.

 

Érdekes módon a partnerségi egyeztetéshez egyik érintett fideszes kerület sem szólt hozzá. A beruházáshoz több mint kétszáz vélemény érkezett. Neves kutatóműhelyek is megkérdőjelezik a beruházási koncepciót, mivel az a nyilvánosság teljes kizárásával, hatástanulmányok és alternatív helyszínvizsgálatok nélkül készült.

 

Tarlós István meglehetősen furcsán képviseli a budapestiek érdekét, nem tiltakozik az ellen, hogy a főváros elveszti a ligetet és a kormány beépíti a világ első tervezett közparkját. Budapest egyáltalán nem olyan gazdag zöldterületekben, hogy megengedhetné magának, hogy beépíti azokat.

 

A ligetet már többen be akarták építeni, de senki sem merte. A projekt fő mozgatórugója a 2/3 reprezentációs kényszere és az hogy nyomott akar hagyni.

 

Rengeteg a kérdés a projekttel kapcsolatban, de nincsenek válaszok. Miért nem vizsgáltak más helyszínt? Mi lesz a kiürülő Várral és múzeumi épületekkel? Mi lesz a sok kihasználatlan üres épülettel? Megkérdezték-e az építészeket, hogy kell-e nekik itt múzeum? Mi lesz a capa központtal, ha itt lesz a fotográfusok háza? Meddig nem nyúlnak Rákosrendezőhöz? Miért nem olyan területbe ölnek közpénzt, ami aztán generálná a magánberuházásokat? Ki fizeti majd az épületek fenntartását?

 

A múzeumi negyedre itt semmi szükség nincs, a liget felújítására és karbantartására annál inkább. Még nem késő lefújni a projektet.

 

Budapest, 2014. június 30.

 

Somfai Ágnes, Hanzély Ákos és Kaltenbach Jenő 

a PM fővárosi képviselői