forma1
Megosztás
2015.8.4. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormány által közölt adatok alapján a magyar állam számára mostanra veszteségessé válhatott a Forma 1 megrendezése, és a belengetett szerződéshosszabbítással ez tovább növekedhet. A Nagydíj 30 éves történetében a Fidesz kormány köthetett először olyan szerződést, ami az állam számára költségvetésileg veszteséget jelent. Ezért a ködösítés eloszlatása érdekében Seszták Miklóshoz és Varga Mihályhoz fordulunk. Emellett követeljük a tanulmányok nyilvánosságra hozását valamint az Országgyűlés illetékes bizottsága is vizsgálja meg az ügyet. 

 

Szíjjártó Péter a Forma 1 hazai rendezésével kapcsolatban korábban kijelentette, 17,5 Mrd Ft.-tal növeli a GDP-t a futam hazai rendezése. Ezzel akarta alátámasztani mennyire megéri Magyarország számára a verseny megrendezése, sőt érdemes meghosszabbítani 2026-ig a szerződést. Mindezt megerősítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye, amit a 444.hu aggályai kapcsán fogalmaztak meg. Amennyiben valóban helytállóak a kormányzat adatai, akkor az állam költségvetési bevétele - adók, járulékok formájában - mintegy 7,5 mrd Ft.-ot tesz ki. Ez az összeg a Forma 1 miatt keletkező szállás-, jegyár-, egyéb hazai pénzköltések után befolyó közterheket jelenti.

 

Ezzel szemben a 2013-ban meghosszabbított szerződés szerint a futam megrendezése után fizetendő éves jogdíj összege 8-9 Mrd Ft. körül alakul, ami ráadásul évről évre fix 7,5 százalékkal növekszik, tekintet nélkül a látogatottság alakulására, a nemzeti össztermékhez való hozzájárulás mértékére. Mindezt még megfejeli a körülbelüli 1 milliárd forintos tévés közvetítés díja is.  

 

A PM szerint a kormány által közölt adatok alapján úgy tűnik, a magyar állami költségvetés számára mostanra veszteségessé vált a Forma 1 hazai megrendezése. Ennek legfőbb oka a jogdíj összegének fix mértékben való emelkedése lehet, ami nem veszi figyelembe a gazdasági körülmények változását. Véleményünk szerint utóbbi években érhette el a jogdíj azt a szintet,hogy a Forma1-ből befolyó állami bevétel  gyakorlatilag továbbmegy Bernie Ecclestone cégének, sőt az államnak még rá is kell fizetnie. A kormány 25 milliárd forintos hungaroringi pályafelújtási ígérete a szerződéshosszabbítás érdekében a veszteség további növelését jelentheti, hiszen addigra már a 10 milliárd forintot is meghaladhatja a jogdíj összege.

 

Az elmúlt évtizedekben a Forma 1 futam a turizmusban és kereskedelemben működő vállalkozások, valamint az állam számára is egyaránt haszonnal jártak. Ezért a PM írásbeli kérdéssel Seszták Miklóshoz és Varga Mihályhoz fordul:

 

Valóban az állami költségvetés számára veszteséget okozó szerződést kötöttek 2013-ban a Forma 1 újabb futamainak megrendezése érdekében, és még rosszabb feltételekkel szeretnék meghosszabbítani azt 2026-ig ?

 

A PM ezért azt is követeli, hozzák nyilvánosságra a szerződéskötést megalapozó tanulmányokat valamint az Országgyűlés illetékes bizottsága is vizsgálja meg a Formai 1 költségvetési hatását. 

 

Budapest, 2015. augusztus 4.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja