Párbeszéd
Megosztás
2017.6.7. |

Balatonfűzfő térségében immár a harmadik nagyobb, jelentős környezetkárosítással járó tűzesetre került sor az évtized eleje óta. Az ismétlődő  esetek egyszerre demonstrálják az üzemi környezetbiztonság és a hatékony hatósági kontroll hiányát, alátámasztva a Párbeszéd álláspontjának helyességét: a veszélyes ipari tevékenységeknek nincs helyük a lakó- és nyaralóövezetekben.

2010 júliusában, éppen a főszezon közepén tűz ütött ki és több robbanás is történt a fűzfő-gyártelepi veszélyes hulladék-tárolóban. A környezetbe került káros égéstermékek miatt a környező települések lakosságát figyelmeztették, hogy maradjanak otthonaikban.

2016 decemberében ugyancsak tűz és hatalmas robbanás volt a telepen, akkor egy veszélyes anyag tárolására szolgáló tartály gyulladt ki. Tegnap pedig a Fűzfőhöz közeli Pétfürdőn gyulladt ki egy vegyianyag-telep, szintén robbanásokkal kísérve, a mérgező füst az egész környéket ellepte.

A Párbeszéd szerint az ismétlődő esetek világosan jelzik, hogy sem a környezetbiztonság, sem a hatósági kontroll nem megfelelő: egyetlen település lakosságát sem lehet kitenni a vegyi balesetek állandó kockázatának. Egy ilyen kiemelt veszélyességű területen sokkal szigorúbb engedélyezési és ellenőrzési gyakorlatra lenne szükség, ha pedig egy vállalat visszatérően megsérti a lakosság egészséges környezethez való jogait, akkor olyan szankciókat kell bevezetni, amelyek kikényszerítik a biztonságosabb termelési gyakorlatot.

A Párbeszéd a közelmúltban törvénymódosítást kezdeményezett azért, hogy a veszélyes ipari tevékenységek egy türelmi időszakot követően kiszoruljanak a lakó- és nyaralóövezetekből. A tegnapi eset is igazolja, hogy helyesen tettük: egyetlen magáncég profitérdekei sem szolgáltathatnak indokot a magyar emberek egészségének sorozatos veszélyeztetésére.

Budapest, 2017. június 7.
Csóti Tamásné Molnár Margit
a Párbeszéd veszprém megyei elnöke, egyéni képviselőjelölt

 


Ismerd meg a 
Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!