Megosztás
2013.6.14.

 

Magyarországnak kormányváltásra van szüksége. Az Orbán-Simicska rezsim három éve alatt a szegényebbek még szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak lettek, a gazdaság jobb hónapjaiban is csak vegetál, csökken a valódi munkahelyek száma, nincsenek új beruházások, romlik a közszolgáltatások minősége és felgyorsult a kivándorlás az országból. A kormányzat – a választóktól kapott felhatalmazással visszaélve – az alkotmányosságot kiüresítette, saját hatalmának korlátait lebontotta, a korrupció soha nem látott, nagyüzemi formáit működteti.

 

Az elmúlt évtized kudarcai után a kormányváltás önmagában nem megoldás: korszakváltásra van szükség. A választóknak garanciákat kell kapniuk, hogy a múlt és a jelen hibái nem ismétlődhetnek meg. Magyarországnak szilárd erkölcsi alapokra épülő, világos értékek szerinti, kiszámítható és szakszerű kormányzásra van szüksége.

 

Mindez csak politikai szövetségesekkel együtt lehetséges; ezért kezdünk tárgyalásokat a közeljövőben a demokratikus ellenzék másik pólusával, a Magyar Szocialista Párttal.

 

Meggyőződésünk, hogy a választási program és az arra épülő kormányprogram közös kidolgozását a korszakváltó összefogás tézisei alapján kell elkezdenünk. Ezeket a téziseket ezúton tárjuk a tárgyaló partner és a nyilvánosság elé.

Kattintson a címre a folytatáshoz!

 

Korszakváltás a politikai erkölcsben: a polgárok szolgálata

 

1. Tudatában vagyunk annak, hogy a kormányzás felelőssége a polgárokkal szembeni alázatot követel meg. Tartós alkotmány csak a politikai baloldal, közép és jobboldal megegyezése alapján, a társadalom széleskörű bevonásával születhet meg, amelyre rövid távon csekély esélyt látunk. A közjogi állapotok ugyanakkor azonnali változásért kiáltanak, ezért első lépésként a jelenlegi alaptörvény átfogó korrekcióját látjuk szükségesnek, amely keretében lebontjuk a kormányozhatóságot akadályozó gátakat, megteremtjük a jelenleg pártkatonák által uralt független alkotmányos intézmények tekintélyét, garantálni fogjuk az alapvető jogok érvényesülését, alkotmányban fogjuk rögzíteni a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, kiterjesztjük a közvetlen állampolgári beleszólás lehetőségét, a részvételi demokrácia új eszközeit vezetjük be. A túlhajtott központosítást megszüntetve a helyi közösségeknek visszaadjuk az önkormányzás jogát. Helyreállítjuk a társadalmi érdekegyeztetés rendszerét, a civil szférával valódi partneri kapcsolatot alakítunk ki. Átfogó középtávú társadalmi megállapodást fogunk kötni a munkaadók, a munkavállalók és a civil szféra képviselőivel, a hosszú távú tervezhetőség biztosítása érdekében.

 

2. A közbizalmat leginkább romboló korrupcióval szemben átfogó stratégiát alkotunk. Minden állami, önkormányzati szerződés, pályázat vagy közbeszerzés csak akkor lehet hatályos, ha jól kereshető módon, egy központi honlapon nyilvánosságra kerül. Civil kontrollt vezetünk be minden állami, önkormányzati pályázatnál, egyúttal a pályázati rendszer újragondolásával felszabadítjuk a fideszes gyámság alól a civil szférát. A korrupcióellenes szervezetek ajánlásai alapján új törvényt alkotunk a kampány- és pártfinanszírozásra, mely végre átláthatóvá és számonkérhetővé válik, így tiszta helyzetet teremt.

 

3. A jogsértések és igazságtalanságok nem maradhatnak következmények nélkül. A fideszes haveroknak jogsértően bérbe adott földeket vissza fogjuk szerezni, hogy a magyar föld végre valóban azoké lehessen, akik megművelik. Visszavonjuk a trafikengedélyt azoktól, akik a fideszes dohánymaffia mutyijával szerezték.

 

4. Felszámoljuk a politikusokat védő luxusrendőrséget. Minden erőforrást a helyi közbiztonság megteremtésére fordítunk. Rehabilitáljuk a jogfosztott aktív és nyugállományú katonákat, a rendvédelmi dolgozókat. Új életpályamodellt vezetünk be, amely – a szolgálati nyugdíj jogintézményének ésszerű visszaállítása mellett – a fegyveres szolgálat élethivatásának megbecsülésén keresztül abban teszi érdekelté az állományt, hogy minél tovább szolgálja a közösséget.

 

5. Huszonöt évvel a kommunizmus bukása után itt az idő, hogy az ügynökkérdésben végre tiszta helyzetet teremtsünk. Ezért civil kontroll mellett felül fogjuk vizsgálni az államtitokká minősítéseket, és megismerhetővé tesszük az állambiztonsággal együttműködő személyek neveit.

 

6. A rendszerváltás utáni nemzetbiztonsági botrányok arra tanítottak meg minket, hogy erősíteni kell a szolgálatok feletti parlamenti és bírósági ellenőrzést. Ezért ki fogjuk terjeszteni az Országgyűlés ellenzéki vezetéssel működő nemzetbiztonsági bizottságának hatásköreit, továbbá minden esetben bírói engedélyhez kötjük a titkosszolgálati eszközök alkalmazását.

 

7. Meg fogjuk szüntetni a sajtószabadság korlátozásának szimbolikus szervévé vált Médiahatóságot és Médiatanácsot, a frekvenciapályázatokat – a szubjektív mérlegelés kizárásával – kiszabadítjuk a pártközi mutyik hálójából.

 

Korszakváltás a gazdaságpolitikában: növekedés, munkahelyek, egyensúly

 

8. A felelőtlen és kiszámíthatatlan költségvetési politika elképesztő károkat okozott Magyarországnak. Semmilyen gazdaságpolitika nem lehet sikeres, ha nem fenntartható államháztartási folyamatokon alapul, ezért vállaljuk, hogy nem hozunk pénzügyi szempontból fenntarthatatlan döntéseket. Meg fogjuk mutatni, hogy a költségvetési felelősség mellett is lehet a társadalmi igazságosság jegyében kormányozni. Ennek érdekében megújítjuk és teljes egészében átláthatóvá tesszük a költségvetési tervezést, hogy a megszorítások és költekezések ciklikusságából kitörve stabil és fenntartható államháztartási kereteket teremthessünk.

 

9. Újraindítjuk a beruházásokat és a hitelezést, megteremtve ezzel a foglalkoztatás valódi bővítésének feltételeit. Kiszámítható szabályozási környezetet teremtünk. Partneri viszonyt alakítunk ki a gazdasági szereplőkkel, amelyben a nemzeti érdek nem csak szavakban érvényesül. A magántulajdon védelmét megerősítjük. A külföldi tőke esztelen, szájhős és gazdasági károkat okozó elüldözése helyett higgadt, de kemény kormányzati magatartással a valódi magyar érdekeket érvényesítjük a beruházásokért és az új munkahelyekért folyó nemzetközi versenyben. Megerősítjük a monopolhelyzetű gazdasági szereplőkkel szembeni állami intézményrendszert, hogy piackonform módon védhessük meg a fogyasztók jogait és érdekeit.

 

10. Megszüntetjük az igazságtalan egykulcsos adót: az átlagbér alatt keresőknél adójóváírással növeljük a nettó jövedelmet, míg a leggazdagabbaktól ésszerűen nagyobb hozzájárulást kérünk a közterhekhez. Az adórendszert a foglalkoztatás bővítése, új munkahelyek teremtése érdekében alakítjuk át. A fejlesztési adókedvezmények rendszerét úgy formáljuk át, hogy az minden gazdasági szereplő, így különösen a magyar kis- és közepes vállalkozások számára ténylegesen igénybe vehető legyen. Fellépünk az offshore adózás, illetve vállalatcsoporton belüli adóelkerülési lehetőségek ellen, a pénzügyi spekulációt nemzetközi együttműködéssel bevonjuk a közteherviselésbe.

 

11. Mivel ma Magyarországon minden korábbinál nehezebb munkát találni, az álláskeresési járadék folyósítási idejét legalább a jelenlegi háromszorosára emeljük, amit képzéssel és más, az elhelyezkedést segítő szolgáltatásokkal egészítünk ki. A harminc év alatti fiatalok számára garanciát vállalunk arra, hogy ha tanulmányaik elvégzése után nem tudtak elhelyezkedni, tudásukat kiegészítő, az elhelyezkedés esélyeit növelő további képzésben vehessenek részt. Megszüntetjük a korhatár feletti nyugdíjasoknál a munkavállalás tilalmát. A közösségi közlekedés rendszerét és adózási szabályait úgy alakítjuk át, hogy az a mainál jobban segítse a munkahelyre való eljutást és a légszennyezés csökkentésével élhető környezetet teremtsen. A lakásbérlés szabályozásában és támogatásában az álláskeresők segítésére fektetjük a hangsúlyt.

 

11. A munkáltatók és a munkavállalók szervezeteivel együtt elkészítjük az új Munka törvénykönyvét, amely helyreállítja a munkavállalói jogokat; többek között a szakszervezeti jogok, a szabadságkiadás, a pihenőidő és az elbocsátás terén. Átalakítjuk a közmunka embertelen rendszerét.

 

12. A fenntarthatóság és a munkahelyteremtés jegyében alkotunk energiastratégiát. A tartós, valódi és jelentős mértékű rezsicsökkentés érdekében hétéves, önrész nélküli lakásfelújítási programot hirdetünk, amelynek keretében korszerűsítjük a panellakások és a gangos társasházi lakások kétharmadát. Az elképesztően drága paksi erőműbővítésre tervezett forrásokból az energiahatékonyságot támogatjuk és a megújuló energiatermelést fejlesztjük, amely sokezer munkahelyet teremt az építőiparban és a mezőgazdaságban is.

 

Korszakváltás a társadalmi szolidaritásban: Európába, de mindahányan

 

13. Az elmúlt három évben a kormányzat a társadalom felső tíz százalékának érdekei szerint intézkedett, aminek eredményeként nőtt az egyenlőtlenség, a mélyszegénységben élők helyzete kilátástalanná vált, a középosztály pedig a lecsúszás rémképével kénytelen szembenézni. Vállaljuk, hogy nem hozunk olyan intézkedéseket, amelyek a társadalmi egyenlőtlenséget növelik. Ha egy-egy kérdés megoldásában több alternatíva közül lehet választani, amellett fogunk dönteni, amelyik nagyobb mértékben csökkenti az egyenlőtlenséget.

 

14. Egyetlen gyermek sem éhezhet Magyarországon! A következő ciklus első évének legfontosabb társadalompolitikai feladatának tartjuk, hogy – a civil szférával együttműködve – az országban mindenhol, minden gyermek minden nap tisztességesen, egészséges élelmiszert ehessen. Ennek érdekében fenntartjuk a genetikailag módosított növények hazai termesztésének tilalmát.

 

15. Háromszáz milliárdos, komplex programot indítunk a leghátrányosabb helyzetű térségek felemelkedése érdekében, amely egyaránt fejleszti a gazdaságot, az egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális szolgáltatásokat.

 

16. Az egészségügyi rendszerben az egybiztosítós rendszer fenntartása mellett megerősítjük a nemzeti kockázatközösséget, amelyben az egészségügyi ellátásra való jogosultság alapvető jog. Az egészségügyi ellátások szervezésében az államnak nem hatóságként, hanem a betegek érdekében eljáró, személyre szabott ellátást szervező és nyújtó szolgáltatóként kell eljárnia. Rövidíteni fogjuk, és átláthatóvá tesszük a várólistákat, megvalósítjuk az időpontra történő bejelentkezés rendszerét.

 

17. A szociális biztonsághoz való jogot újra alapvető joggá tesszük. Mindenkitől erőfeszítéseket várunk el azért, hogy saját sorsán javítani tudjon, de a szegényeket megbélyegző, büntető támogatási feltételeket eltöröljük. Programot alkotunk a roma telepek felszámolására. A kitörés lehetőségeinek megteremtése érdekében felszámoljuk a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanuló szegregációját.

 

18. A kultúrában csak a minőség és a társadalmi részvétel számíthat, nem a politikai kötődés. Megszüntetjük a kultúrharcot: nem az állam dolga annak megítélése, hogy mi értékes alkotás és mi nem az. Kiemelkedő állami feladatnak tekintjük a kultúrához való hozzáférés, a fogyasztóhoz való eljutatás feltételeinek javítását, ezen belül különösen a közpénzekből támogatott, digitalizálható alkotások – ésszerű kereskedelmi időszak utáni – ingyenes magáncélú elérését.

 

19. A népességfogyás trendjének megfordítása érdekében a családtámogatási és a foglalkoztatási szabályok átalakításával elérjük, hogy a nőknek ne kelljen választani a gyermeknevelés és a munkavégzés között. Nekünk minden gyermek egyformán fontos, függetlenül attól, hogy szülei milyen jogi formában élnek együtt; megszüntetjük ezért az élettársak által nevelt gyermekek hátrányos megkülönböztetését.

 

20. A gazdasági növekedésből eredő többletbevételeket mindenekelőtt az oktatásra fordítjuk. Biztosítjuk, hogy a közoktatásban minden gyerek elsajátíthassa a számolási, szövegértési, informatikai ismereteket és az angol nyelvet. A pedagógusok számára tervezető, biztonságos, megbecsülést nyújtó karriert garantálunk. Eltöröljük a röghöz kötést, a legtöbb szakon garantáljuk a hoffmanni káosz előtti államilag támogatott keretszámot. Könnyen hozzáférhető egyetemi felkészítő és ösztöndíj programokat alakítunk ki annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok sokkal többen kerülhessenek be a felsőoktatásba.

 

21. Tudatában vagyunk a határon túli magyarok sorsáért viselt felelősségünknek. Nem szakítunk fel behegedt sebeket, így a lakóhely nélküli honosítás és a határon túliak választójogának kérdését lezártnak tekintjük. Határozottan elutasítjuk azonban, hogy a kisebbségben élő magyarokat bárki a belpolitikai küzdelmek eszközeivé tegye: a saját életükre nézve nekik kell a döntéseiket meghozni, ezeket pedig a magyar államnak kötelessége támogatni.

 

Budapest, 2013. június 14.

 

 

Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség