Megosztás
2015.10.16. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az újabb határzár ellentétes a nemzetközi egyezményekkel és nem oldja meg a menekültválságot. A PM felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a jogsértést, és a provokáció helyett Európa többi országával közösen a valódi megoldást keresse.

 

A PM szerint a horvát határ lezárása nem csökkenti érdemben a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást, csak arra jó, hogy a felelősséget a szomszédos országokra toljuk. A szerb határ lezárása után is több menekült érkezett az országba, mint korábban.

A kerítés tovább rombolja hazánk nemzetközi megítélését, kapcsolatunkat a szomszédainkkal és megnehezíti a Horvátországban élő magyar kisebbség helyzetét is.

A PM elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a folyamatban lévő EU-s vizsgálat vége előtt lezárta a horvát határt.

Felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy oldja fel a határzárat, óvakodjon a röszkei incidenshez hasonló, az újságírók és a menekültek elleni provokációtól, és a hazudozás és a hisztériakeltés helyett tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi szabályokat a menekültválság kezelésekor.

A PM garanciát vár arra, hogy a Fidesz-kabinet betartja a menekültkérelmek befogadásával kapcsolatos nemzetközi jogszabályokat.

 

Budapest, 2015. október 16.

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő, a PM társelnöke