Megosztás
2016.11.7. |

A Párbeszéd üdvözli, hogy a nagyvilágban egyre élénkebb vita alakul ki az Alapjövedelemről. Legutóbb korunk egyik legnagyobb zsenije, Elon Musk állt ki az Alapjövedelem bevezetése mellett, akinek a nevéhez olyan forradalmi projektek kötődnek, mint az elektromos autókat gyártó TESLA, a napelemeket gyártó SolarCity vagy a Mars bolygót meghódítani kívánó SpaceX.

Elon Musk a CNBC nevű amerikai televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a számítástechnika, a mesterséges intelligencia, valamint a robotika fejlődése jelentősen csökkenteni fogják a munkaórák számát, ezért a kormányoknak az Alapjövedelem bevezetésével kell majd reagálniuk a munka új világára. 

Musk szerint az Alapjövedelem bevezetése és a munka új világa, alkalmas lenne arra is, hogy az embereknek végre legyen idejük az érdeklődési körüknek megfelelő, komplexebb dolgokkal foglalkozni.

Ahogyan a Párbeszéd is jelezte,  Barack Obama elnök nem olyan régen szintén az Alapjövedelem mellett érvelt. Obama az Alapjövedelem  esetleges bevezetését, Muskhoz hasonlóan, a robotika és a mesterséges intelligencia elterjedésével indokolja. 

A Párbeszéd reméli, hogy előbb-utóbb a magyar kormány is érzékelni fogja a technológia fejlődésével kapcsolatos kihívásokat. A munka világának átalakulására, valamint az egyenlőtlenségek csökkentésére ugyanis az Alapjövedelem kínálja a 21. századi megoldást.

 

Budapest, 2016. november 7.
Párbeszéd Sajtó

Mindenki számít!
Csatlakozz!