Megosztás
2016.9.14. |

A Párbeszéd teljes szívvel támogatja az önkormányzatok dolgozóinak, és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének 30 százalékos béremelést követelő sztrájkját. A párt szerint vissza kell térni az egységes közalkalmazotti bértáblához, fel kell oldani a 8 éve működő bérbefagyasztást, és be kell vezetni az Alapjövedelmet.

 

Mint ismert a Lázár János által kialakított új köztisztviselői életpályamodell nem rendezte az önkormányzati dolgozók rendkívül alacsony béreit. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több tízezer embernek egy fillérrel sem nőtt a bére az elmúlt nyolc év során, így ez alatt az idő alatt harminc százalékkal csökkent a fizetésük vásárlóértéke.

A Párbeszéd többször jelezte, hogy az Orbán-kormány az "életpályamodellekkel" nem csinál mást, mint megosztja és egymás ellen fordítja a közalkalmazottakat, köztisztviselőket, és igazságtalan helyzetek sokaságát állítja elő.  

Magyarországon az önkormányzatok szisztematikus elsorvasztása zajlik, márpedig a helyi döntéshozás és közigazgatás fejlesztésére van szükség. A Párbeszéd szerint az államnak vissza kell térnie az egységes közalkalmazotti bértáblához, fel kell oldani a nyolc éve működő bérbefagyasztást, és be kell vezetni az Alapjövedelmet, amely minden átlag alatt keresőnek havi nettó 31 ezer forint pluszt jelent.

 

Budapest, 2016. szeptember 14.

V. Naszályi Márta

elnökségi tag, I. kerületi önkormányzati képviselő

Párbeszéd Magyarországért

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!