Megosztás
2015.8.11. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a jogállamiság megcsúfolása, hogy az Orbán-kormány a jogalkotás során továbbra is fittyet hány a részvételi és átláthatósági elvekre. A PM felszólítja Orbán Viktort és lakájkormányát, hogy a fideszes haverok és családtagok feltőkésítését szolgáló törvénygyártás helyett térjen vissza a jogállamiságot szolgáló jogalkotási gyakorlathoz.

 

Az Országgyűlés idei első féléves működése nyomokban sem tartalmazta a korábban Orbán Viktor és Kövér László által beígért jogalkotási konszolidációt.

Ezt támasztja alá a Policy Solutions az atlatszo.hu honlapján publikált jelentése is, amely szerint a jogszabályok átlagos átfutási ideje ugyan némileg nőtt, ám a legfontosabb törvények benyújtása és elfogadása változatlanul rohamtempóban zajlik.

A kormány a jogalkotás során továbbra sem veszi figyelembe a részvételi és átláthatósági elveket. Rendre hiányzik a szakmai és civil szervezetekkel való előzetes egyeztetés. Ehelyett a kormánypárti képviselők továbbra is futószalagon nyújtják be a silány színvonalú egyéni képviselői indítványokat.

A PM felszólítja Orbán Viktort és a kormányát, hogy drága álkonzultációk helyett lássanak valódi munkához! A fideszes oligarchák kitömése helyett átlátható, szakmai alapokon nyugvó és a demokráciát erősítő kormányzásra van szükség.

 

Budapest, 2015. augusztus 11.

 

PM Sajtó