Párbeszéd
Megosztás
2018.4.27. |

A negyedik Orbán-kormány még az előzőnél is siralmasabb képet fest arról, hogy milyen jövőt képzel el Magyarországnak Orbán Viktor. Teljesen egyértelmű, hogy a szakmai alkalmasság továbbra sem játszik semmilyen szempontot a miniszterek kiválasztásánál, az egyetlen kritérium a miniszterelnökhöz való feltétlen hűség.

Az Orbán-kormány további nemtörődömségét mutatja, hogy a legfontosabb és legproblémásabb területek, mint például az egészségügy, az oktatás vagy a szociális és családügyek továbbra sem kapnak önálló tárcát. Külön elkeserítő, hogy az EMMI élére Kásler Miklós személyében egy olyan orvost nevezett ki Orbán, aki szerint az „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” vagy az „Isten nevét hiába ne vedd!” bibliai parancsolatokkal megelőzhetők a legsúlyosabb betegségek. A Párbeszéd csak remélni tudja, hogy a kormány ennél komolyabban fogja venni a pusztuló egészségügy helyzetét.

Az a tény, hogy a kormányban nyolc év után még mindig csak egy nő kapott helyet pontosan mutatja, mennyire álságos Orbán nőkre vonatkozó konzultációs kijelentése. A miniszterelnök továbbra is kizárólag gyerekeket szülő gépezetként tekint a nőkre, a nőkkel való egyenrangú partnerséget továbbra sem látni a kormányalakításban.

Szintén érthetetlen, hogy a Kádár-korszak után miért volt szükség újból egy hivatásos katonát kinevezni honvédelmi miniszternek, miközben más európai országokban már civil politikusnők irányítják kiválóan ezeket a területeket. Katonaminiszterek még a szovjetek irányította Varsói Szerződés tagállamaiban volt jellemzők.

A Párbeszéd szerint egyértelmű, hogy ócska színvonalú, egyedül Orbánhoz való hűséget produkáló, de az emberek érdekeit továbbra is figyelmen kívül hagyó kormányzás várható a jövőben. Orbán Viktor, ha már mindenáron ragaszkodik a 10 parancsolatot követő hűbéresekhez, a keresztény előírásnak inkább a „ne lopj”, „ne hazudj” vagy a „mások tulajdonát ne kívánd” pontokat kellene a körülötte dolgozó embereivel betartatnia. A Párbeszéd parlamenti frakciója nem fogja támogatni szavazatával az új kormányt.

Budapest, 2018. április 27.

Szabó Tímea 
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő
és 
Karácsony Gergely
a Párbeszéd társelnöke