Tasnádi_László_III/II_ügynök
Megosztás
2014.6.20.

Az Együtt-PM Szövetség lemondásra szólítja föl Tasnádi László rendészeti államtitkárt, mert 1988-89-ben az állambiztonság ügynöke volt. Követeljük, hogy a parlament tárgyalja meg a májusban beadott törvényjavaslatunkat, mely megnyugtatóan rendezné az állambiztonsági múltat!

 

Bizonyítottnak látszik, hogy Tasnádi László 1988-ban főhadnagyként a BRFK állambiztonsági szervének III/II-2. Osztály C alosztályának megbízott vezetője volt. 1989-ben már századosként vezette az osztályt. A sajtóban megjelentek szerint ezen szervezeti egység feladata elsősorban „a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése” volt.

Az is napvilágot látott, hogy Tasnádi Nagy Imre mártír miniszterelnök 1989-es újratemetésekor egy Amur és egy Vera fedőnevű titkos megbízott kapcsolattartó operatív tisztje volt. Így tehát, a frissen kinevezett államtitkár akár Orbán Viktorról is jelenthetett, aki ennek a tüntetésnek egyik vezérszónoka volt. Az is érdekes adalék, hogy Tasnádi a rendszerváltást követően különböző nemzetbiztonsági pozíciók betöltése után Pintér Sándor cégbirodalmának alkalmazottja volt, 2010-ben pedig miniszteri kabinetfőnök lett.

Az Együtt-PM Szövetség vállalhatatlannak tartja, hogy egy volt állambiztonsági ügynök rendészeti államtitkár lehet Magyarországon! Felszólítjuk Tasnádi Lászlót, hogy haladéktalanul mondjon le, és távozzon a közéletből! Egyúttal felszólítjuk Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adjon számot a Tasnádival az elmúlt években folytatott kapcsolatairól!

A magyar demokrácia utóbbi 25 évének legnagyobb adóssága, hogy nem rendezte megnyugtatóan az állambiztonsági múlt kérdését. Az Együtt-PM képviselői ezért májusban törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamenthez, mely végre rendezné ezt az adósságot. Követeljük, hogy az illetékes bizottság haladéktalanul tárgyalja meg, az Országgyűlés pedig szavazzon róla: így kiderülhet, mely képviselők számára fontos az igazság, és kik azok, akik inkább annak elhallgatásában érdekeltek.

 

A törvényjavaslat megtekinthető itt.

 

Budapest, 2014. június 20.

Együtt-PM Szövetség

 

 

(Kép: mandiner.hu)