Megosztás
2016.10.28. |

Tarlós István tegnap bejelentette, hogy „Tízezer új fát Budapestre!" címmel faültetési programot indít a Fővárosi Önkormányzat. A Párbeszéd üdvözli, hogy a főpolgármesternek eszébe jutottak a főváros katasztrofális zöldfelület mutatói, de reméli, hogy továbbmegy a reklámcélú bejelentésnél, és a nagy faültetési programot nem 3000 idős fa kivágásával kezdi.

A városligeti múzeum projekt, az Orczy kerti építkezés, a József nádor téri mélygarázs, a Dráva utcai fejlesztés vagy a Római-parti mobilgát őrült terve mind már megtörtént, vagy a jövőben tervezett budapesti fakivágást jelent. A főváros tervei szerint még mindig legalább 3000 idős fa van veszélyben, amelyek kiterjedt lombkoronájukkal javítják a városi klímát, tisztítják a levegőt és pihenési lehetőséget teremtenek a budapestiek számára. A frissen elültetett facsemeték nem tudják gyorsan pótolni a nagy felületet érintő, tömeges fairtást, miközben egyre nő a légúti megbetegedések aránya a rossz városi levegő miatt. 

Az önmagában 1500 fa pusztulásával fenyegető Római-parti mobilgátról pedig időközben az is kiderült, hogy egy nagyszabású, Garancsi István nevével fémjelezhető ingatlanspekuláció része. 

A Párbeszéd szerint Tarlós Istvánnak azonnal le kell állítani az értelmetlen, rengeteg közpénzt felemésztő, nagyarányú fairtást jelentő projekteket, és a helyi lakosság bevonásával a zöldfelület megőrzésén és a meglévő fák állapotának javításán kell dolgoznia.


Budapest, 2016. október 28.
Szabó Rebeka, a Párbeszéd szakpolitikusa, Zugló alpolgármestere

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!