Megosztás
2013.6.14.

Nem egyszer, hanem kétszeri is hazudott a Fővárosi Közgyűlésnek Tarlós István főpolgármester a Tormay Cecile utcaelnevezésről szóló vita kapcsán.

A 2013. 05.29-i Fővárosi Közgyűlés 10. Napirendi pontként tárgyalta a fővárosi közterületek elnevezéséről és átnevezéséről szóló javaslatot.. Tarlós István az ülés levezető elnökeként a napirendi pont felvezetésében fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy

"Mielőtt  elindulna a szokásos pótcselekvés, szeretném bejelenteni, hogy kerületek részéről és javaslatáról szavazunk."
(10. napirendi pont, 49:47 - 50:06 percnél. http://onkormanyzatitv.hu/index.php?id=20&viewMode=video&contentid=20130529133244004&pos=0)

Tarlós István hazudott, amikor azt mondta, hogy kerületek javaslatáról van szó. A Tormay Cecile-ről való utcaelnevezésről a II. kerület 2013. április 30-i ülésén beterjesztett előterjesztésben ugyanis ez áll:
"A Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalától érkezett megkeresés szerint Tarlós István Főpolgármester úr a Képviselő-testület véleményét kérte az alábbi, II. kerületi közterületek valamelyikének Tormay Cécile írónőről történő elnevezésével kapcsolatban:"

A kerület képviselőtestülete által elfogadott határozat pedig úgy szól, hogy:
"A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy Budapest Főváros Főpolgármestere, Tarlós István kezdeményezésére Budapest Főváros Közgyűlése közterületet kíván elnevezni Tormay Cécile-ről. Amennyiben a {Fővárosi Közgyűlés} II. kerületben tervezi ennek megvalósítását, úgy a Képviselő-testület javasolja, hogy az írónő nevét a 15341 hrsz-ú névtelen közterület viselje."

A fővárosi Önkormányzat tegnapi (június 12-i) ülésen a PM kérdésére Tarlós újra tagadta, hogy a Fővárosi önkormányzat kezdeményezte volna a II. kerületnél, hogy Tormay Cecile nevét utca viselje. Ezzel szemben az igazság az, hogy Tarlós István február 15-én saját aláírásával küldött levélben tájékoztatja Láng Zsolt kerületi polgármestert, hogy „A Fővárosi Közgyűlés Tormay Cecile írónőről közterületet kíván elnevezni”.

 Nem csupán hazudott tehát Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésnek, hanem ezzel a magatartásával a szélsőjobbnak a kirekesztő eszmék, és azok propagálásának tipikus gyakorlatát követi, miszerint saját körben nyíltan uszítanak, de a nyilvánosság előtt már nem merik felvállalni az ordas eszméket, vagy - mint jelen esetben az utcaelnevezésnél - azok propagandájául szolgáló tetteket.



Budapest, 2013. június 13.

Kovács Márton
Perjés Gábor
PM - II. kerületi képviselők

 

(A képet az mno.hu-nak köszönjük!)