éhezés
Megosztás
2015.6.3. |

 Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a szociális dolgozók bérének rendezése helyett a kormány presztízsberuházásokra költ - erről Szabó Tímea, a párt társelnöke, független országgyűlési képviselő szerdán az MTI-nek.

 

    Az ellenzéki politikus elmondta: néhány héttel ezelőtt az Orbán-kormány azt ígérte a szociális dolgozóknak, nem kell félniük, mert megkapják azt a béremelést, ami gondoskodik arról, hogy ne kelljen megalázó fizetésért dolgozniuk.
    Szabó Tímea szerint a 2016-os költségvetési tervezetből azt látni, hogy a kormány ismét nem tartotta be az ígéretét. A számok azt mutatják, hogy a szociális dolgozók 90 százalékának a havi nettó fizetése jövőre sem fogja elérni a létminimum összegét, ami 87 500 forint - mondta.    
    Hozzátette: a bérfejlesztés nyomán a legtöbbjük 1-2 ezer forintos béremelkedésre számíthat, ami azt jelenti, hogy 70-75 ezer forintos átlagbérért kényszerülnek dolgozni.
    Szabó Tímea szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sem mondott igazat, amikor arról beszélt, hogy most csak ennyire van pénz. Pontosan látni, hogy a kormány 113 milliárd forintot költ a paksi létesítmény fejlesztésére és 60 milliárdot stadionok és egyéb sportlétesítmények építésére, fejlesztése.
    Lenne pénz arra, hogy a szociális dolgozók megkapják a "beígért fizetésemelést" - jelentette ki. 
    Szabó Tímea közölte: a PM a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy megint presztízsberuházásokra költ a kormány ahelyett, hogy a szegénység felszámolásán dolgozna.
    Az ellenzéki politikus szólt arról, hogy a költségvetési törvényjvaslathoz módosító indítványokat nyújtott be, amelyek azt célozzák, hogy javítsanak a jelenlegi helyzeten. Ezekben a többi között előirányozták, hogy senki se dolgozhasson a létminimum alatti bérérét - mondta Szabó Tímea.