V. Naszályi Márta
Megosztás
2018.3.7. |

A szmog kezdetén kellenek hatékony intézkedések, különben később már csak nyelhetjük a port és várhatjuk a szelet, de az ország és a főváros tiszta levegőjét nem alapozhatjuk arra, hogy várjuk a jó időt.

13 ezer ember hal meg évente és további évi 2,6 millió munkanap kiesést okoznak a légszennyezéssel kapcsolatos megbetegedések. Tegnap óta nő az országban a légszennyezettség, a mérőrendszer adatai alapján már több helyen is kifogásolt illetve egészségtelen értéket mérnek. Ha nem jön időjárás-változás, akkor a légszennyezés feldúsulhat.

Bár az Eu 2014-ben felszólította Magyarországot a szállópor-tartalom kezelésére, ennek ellenére nem szavaztuk meg az EU levegőtisztasági jogszabályát és rendre elmaradnak a megelőző intézkedések. A már kialakult szmogot nem lehet elmulasztani, de megfelelő intézkedésekkel meg lehet előzni. Ennek legfontosabb eszköze a fűtésből és a közlekedésből származó szálló por csökkentése.

Országszerte a lakások töredéke felel meg csupán az energiahatékonysági követelményeknek, a légszennyezésért ma már a lakossági fűtés a felelős leginkább. A kormány rezsiharca ugyanis éppen a vezetékes gázellátás nélküli településen élőket és a szegényeket hagyta magára: ezekben a házakban és lakásokban fűtenek rossz hatásfokú berendezésekkel, itt égetnek el szemetet vagy bármit, ami elérhető, mert a tüzelő drága. Mindez már közvetlen életveszélyt, mérgezést is jelenthet.

Az épületek energiahatékonysági felújítására kapott uniós támogatást a lakások és lakóházak korszerűsítésére kell fordítani, jól szigetelt, kis fűtés- és energiaigényű házakat és lakásokat kialakítani, amelyek sokkal olcsóbban fenntarthatók. A környezetkímélő technológiákkal lehet a vezetékes közművesítésből kimaradt, elszigetelt lakóhelyekre is megfizethető energiaforrásokat vinni.

A lokális légszennyezés kialakulásában a közlekedésnek fontos szerepe van, de nem várható, hogy a gépjárműhasználat csökkenjen, amíg a legszennyezőbb dízelautók használatát nem korlátozzuk idejekorán és reális alternatívát nem nyújtunk. Autós ingázás helyett gyors és környezetbarát kötöttpályás kapcsolatok, P+R rendszerek, intermodális csomópontok és erős kerékpáros infrastruktúra kell. Le kell állítani a fakivágásokat és a zöldfelületek folyamatos csökkenését! A városi zöldfelületeket a többi közműével azonos jogok kell, hogy megillessék, a fenntartásuk és fejlesztésük a légszennyezés megelőzésében is prioritás!

Tegyünk végre érdemi lépéseket a jó levegőért!

Budapest, 2018. március 7. 
V. Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, Budapest 01. sz. OEVK képviselőjelölt

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!