Megosztás
2017.9.3. |

Nemrég tárgyalta a tatai bíróság annak a hentesnek az ügyét, aki egy vágóhídról kiszökött malacot kegyetlenül megkínzott. A Párbeszéd írásbeli kérdést intézett Fazekas Miniszterhez a vágóhidak állatjóléti ellenőrzése kapcsán. A válasz sajnos nem meglepő: a kormány a haszonállatok szenvedésének enyhítésére sem fordít kellő figyelmet.

 

Az állatok védelme, az állatkínzás elleni szigorú fellépés napjaink sajtóhírei kapcsán egyre aktuálisabb. Társállatok mellett nem feledkezhetünk meg a haszonállatok tartásának körülményeiről, a vágóhidak működéséről sem. Bár az állatvédelmi törvény előírja, hogy a vágóállatokat megfelelően el kell kábítani, és szenvedés nélkül kell leölni, ezt be is kell tartani: úgy, hogy a vágóhidakon folyó munka folyamatos állatorvosi ellenőrzés alatt álljon, és az ott dolgozó emberek megfelelő mentálhigiénés támogatást kapjanak munkájuk szakszerű, kegyetlenkedésektől mentes végzéséhez.

 

A Párbeszéd szerint az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenségek kiszűrését nem bízhatjuk a vágóhidat üzemeltető vállalkozókra: szabályok felülvizsgálatára, a hatósági ellenőrzés szigorítására és a dolgozók mentálhigiénés szűrésére és támogatására van szükség.

 

Budapest, 2017. szeptember 3. 

Szabó Rebeka

a Párbeszéd szakpolitikusa

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/

Csatlakozz, mert tenni kell!