bölcsöde
Megosztás
2015.5.3. |

A Párbeszéd Magyarországért valódi életpályamodellt és átfogó béremelést követel minden bölcsődei dolgozónak, mivel az Orbán-kormány új javaslata csupán az érintettek töredékének jelenthet némi előrelépést. A szociális ágazatot olyannyira elhanyagolja a kormány, hogy a bölcsődei dolgozók 75%-a jelenleg kevesebbet keres, mint a létminimum.

 

A pedagógus-életpályamodell kiterjesztése a bölcsődékben dolgozó főiskolai végzettségű szakemberekre a tízezer bölcsődei dolgozóból mindössze 900 embert érint. Mi lesz a többiekkel? Kilencezren, köztük ötezer kisgyermeknevelő nem kap egy fillért sem.

 

Korábban az Orbán-kormány már többször megígérte, hogy hozzálát végre a bölcsődei dolgozók, és általában is a szociális ágazatban dolgozók átfogó bérfejlesztéséhez. Ez azonban továbbra is üres ígéret. Az Orbán-kormány újból látszatintézkedésekkel alibizik, és továbbra is csak stadionokra, haverokra, propagandatévére, álságos és felesleges nemzeti konzultációkra veri el a közpénzt.

 

A PM meggyőződése, hogy halaszthatatlan a jelentős részben létminimum alatt kereső bölcsődei dolgozók jelentős béremelése. A kisgyermekek biztonságáért és egészséges fejlődéséért felelős bölcsődei dolgozóknak az eddigi létbizonytalanság helyett mielőbb anyagi és erkölcsi megbecsülésre van szükségük. A PM által javasolt Alapjövedelem az ő jövedelmüket is jelentősen növelné, mint minden alacsony keresetű munkavállalóét.

 

Budapest, 2015. május 3.

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja

 

(kép: www.royalmagazin.hu)