Megosztás
2016.9.6. |

Tovább szigorítja az Orbán-kormány a szélerőmű-létesítés feltételeit: feltett szándékuk, hogy Magyarországon az alacsony árú és tiszta szélenergia ne játsszon érdemi szerepet az áramellátásban. A Párbeszéd Magyarországért szerint újabb egyértelmű bizonyíték született rá hogy a Fidesz nem érdekelt az olcsó áramban és az energiafüggőség felszámolásában.

 

Évről évre csökkennek a szélerőművek fajlagos beruházási költségei: a széllel termelt áram ma már az USA-ban és az EU-ban is olcsóbb, mint az atomerőművi áramtermelés, és az ára továbbra is esik, miközben az atomé a 2011-es fukusiami katasztrófa óta meredeken emelkedik. Az Orbán-kormány jó ütemérzékkel ezt a pillanatot választotta ki hogy deklarálja: az atomenergiára teszi a tétjeit, a szélerőművek létesítését pedig tovább lehetetleníti. Maga a gyakorlat fű alatt már régóta létezik – a Fidesz 2010-es hatalomra kerülését követő egyik első lépése éppen a folyamatban lévő szélerőmű tender visszavonása volt, és azóta egyetlen új szélerőművet sem engedélyeztek.  

Most azonban Lázár János törvénymódosító javaslatával a kormány közvetlenül magához vonná az engedélyezést,és tovább szigorítaná annak feltételeit, a gyakorlatban lehetetlenné téve új szélerőművek létesítését, rendszerbiztonsági szempontokra hivatkozva. Az indoklás természetesen hamis: a Jávor Benedek EP-képviselő és az Európai Parlament Zöld frakciójának megrendelésére készült átfogó tanulmány (Zöld Magyarország – energia útiterv) nem csak azt számolta ki, hogy a jelenleginél lényegesen nagyobb szélerőmű-mennyiség is kényelmesen elférne a hazai villamos energia-rendszerben. A Wuppertal Institut és az Energiaklub által készített tanulmány azt is bebizonyítja, hogy 2050-ra akár a harmadával is csökkenhetne az áram ára, ha az atom helyett a zöldenergiába és az energiahatékonyságba fektetnénk az ország erőforrásait.

A Párbeszéd felhívja a kormány figyelmét: a szél akkor is fújni fog, ha betiltják – a politika mozgástere legfeljebb odáig terjed, hogy lemondunk a környezetkímélő, egyre olcsóbb szélenergiáról, és az újabb eladósodással, az orosz függés bebetonozásával, felmérhetetlen környezeti kockázatokkal, meg jókora áramár-emelkedéssel járó atomenergiához kötjük magunkat. A napelemek megadóztatása és az atompénzek titkosítása után logikus lépés a szélenergia kiirtása a rendszerből, de a magyar emberek érdekeit semmilyen módon nem szolgálná, ráadásul az európai energiapolitikai célkitűzésekkel és folyamatokkal is szembemenne. Az egyeértelmű nemzeti érdek az energiahatékonyság növelésére és az olcsó zöldenergiára épülő új energiapolitika lenne - mostantól nyilvánvaló, hogy Orbánékra ebben sem számíthatunk.

 

Brüsszel-Budapest, 2016. szeptember 6.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

A jövő környezetbarát és fenntartható!

Csatlakozz!