Karácsony_Gergely_Erőss_Gábor_sajttáj_20140925
Megosztás
2014.9.25. |

A szegénység helyett a szegények ellen küzdött a Kocsis Máté polgármester (Fidesz-KDNP) vezette VIII. kerületi önkormányzat - mondta Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa csütörtökön, a kerületben tartott sajtótájékoztatón.

    Karácsony Gergely azt mondta: a Kocsis Máté-féle kerületi vezetőség "a Fidesz legrosszabb arcát mutatta" az elmúlt években, ahelyett, hogy a szegénység ellen küzdött volna, inkább a szegények ellen küzdött.
    Közölte: Józsefvárosban az ellenzéki pártok sem töltötték be hivatásukat, nem tudtak igazi ellenzéke lenni a hatalomnak.
    Kérdésre válaszolva közölte: Falus Ferencnek, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjének a programja jó, a pártszövetség őt támogatja, és - mivel a volt tisztifőorvos mögött áll "az érdemi támogatottsággal rendelkező pártok többsége" - az ő javára kellene visszalépniük más jelölteknek. 
    Erőss Gábor, az Együtt-PM józsefvárosi polgármesterjelöltje a pártszövetség kerületi programját ismertetve azt mondta: növelnék a bölcsődei, óvodai helyek számát, ösztöndíjprogramot indítanának hátrányos helyzetű gyerekeknek, és a kerület levegőjét is javítanák, egyebek mellett a forgalom csökkentésével és ötezer fa ültetésével.
    Hozzátette: mivel a VIII. kerületben több mint ezer ember van tartósan munka nélkül, a munkahelyteremtés is programjuk fontos része, ezt egyrészt idősgondozással, másrészt lakásfelújítással oldanák meg.
    Kérdésre válaszolva azt mondta: mivel a droghasználók javarészt kerületiek, a Kék Pont Alapítvány bezárásával nem kevesebb, hanem több eldobott tű lesz a kerületben, és nő az egészségügyi kockázat.
    Székely László, az alapvető jogok biztosa a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet beadványa alapján foglalkozott az alapítvány VIII. kerületi tűcsereprogramja megszüntetésének körülményeivel. Múlt szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében a biztos azt állapította meg, hogy a program megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.
    A VIII. kerületi önkormányzat tavaly arra hivatkozva szüntette meg az együttműködést a Kék Pont Alapítvánnyal, hogy a szervezet "az elhasznált tűket nem gyűjtötte össze, és tűcsere helyett szakmai munkát nélkülöző tűosztogatást folytatott". Az önkormányzat arról is tájékoztatott, hogy új, hozzáértő szakmai partnerekkel folytatják a munkát.


MTI 2014. szeptember 25., csütörtök 14:57