szegénység elleni küzdelem világnapja
Megosztás
2017.10.17. |

Tavaly óta 8 ezerrel többen várakoznak arra, hogy bekerüljenek az idősgondozásba, a fogyatékossággal élők gondozóházaiba, vagy a hajléktalanellátásba. Orbán Viktor kormánya semmit nem tett ezekért az emberekért az elmúlt 8 évben. Elég volt abból, hogy valódi megoldások híján emberek százezreit kényszerítik nyomorba és tehetetlenségbe. A Párbeszéd alapjaiban megreformálja a mai szociális rendszert, az Alapjövedelem bevezetésével pedig pont az út szélén hagyott embereknek segítene a legtöbbet.

Míg tavaly 21 ezren, idén már 30 ezer ember van az úgynevezett szociális várólistán: idősek, fogyatékkal élők, hajléktalan emberek, vagyis a legelesettebbek várnak arra, hogy segítséget kapjanak. A valós szám ennek a dupláját is elérheti, hiszen sok intézmény nem is jelenti le a várakozók valódi számát.

Mindez teljesen ellentmond Orbán Viktor és Balog Zoltán nyilatkozatainak, akik az adófizető állampolgárokat intik felelősségvállalásra, miközben ők alapvető, állami kötelezettségeiket sem teljesítik. Nyolc év után maradt a mélyszegénység, a gyermekéhezés, megoldatlan az idősek és a súlyosan sérült emberek méltó elhelyezése.

A Párbeszéd és Karácsony Gergely a kormányváltás után bevezeti az Alapjövedelmet, jelentősen megemeli a fogyatékossággal élők és az ápolásra szorulók juttatásait, emberhez méltó bérezést ad a szociális dolgozóknak, és mindent megtesz a hajléktalanság felszámolásáért. Nem tűrhetjük tovább a mai igazságtalan rendszert, a 2018-as év az emberekről kell, hogy szóljon.

Budapest, 2017. október 17. 

Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!