Megosztás
2013.6.20.

Orbán Viktor munkaalapú társadalmat hirdet, de ehelyett először ingyenmunkát végeztet a szakiskolásokkal, majd nagy részüket örök munkanélküliségre kárhoztatja. Mostanra kiderült, hogy a "szakképzési reformnak" csupán három célja volt: a tanulók kizsákmányolása, a pedagógusok tömeges elbocsátása, és a hatalmas önkormányzati vagyon lenyúlása.
    Orbánék "duális képzés" címen a nagyvállalkozói lobbi rendelkezésére bocsátották a kiszolgáltatott szakiskolásokat, így ők ahelyett, hogy a munkaerőpiacon kamatoztatható tudásukat és készségeiket fejlesztenék, mások hasznára robotolnak.
    A tankötelezettség 16 évre csökkentése, a közismereti tárgyak felszámolása és a kényszernyugdíjazások együttes hatása, hogy több ezer pedagógus veszíti el a munkahelyét. Már most sincs elég ember a vizsgabizottságokba.
    A legfőbb cél talán ez volt: a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette gazdasági tárcának átjátszani több százmilliárd forintnyi ingatlanvagyont. Az önkormányzatok kifosztása két lépcsőben történik. Először a Klebelsberg Intézményfenntartóhoz került az épületállomány, amely azonban képtelen az előírt intézmény-átalakítást végrehajtani, emiatt ellehetetlenül a szakképző iskolák működése. Az így megbénuló szakképző iskolai hálózatra, és annak ingatlanvagyonára teszi most rá a kezét a gazdasági minisztérium.

    Karácsony Gergely, a PM képviselői csoportjának vezetője
    Erőss Gábor, a PM Társadalompolitikai kabinetjének vezetője