Megosztás
2014.7.2. |

Az Együtt-PM tudni szeretné, hogy miért kell főiskolává átalakítani – a szövetség szerint ezzel államosítani - a Pető Intézetet – erről szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea beszélt. A politikus hangsúlyozta: az intézet kilencven százalékban eddig is állami forrásokból jutott pénzhez.

 

Az Együtt-PM Szövetség társelnöke szerint azt szintén nem lehet tudni, hogy az átalakítás után mi lesz a konduktorképzéssel. A független képviselő félőnek nevezte, hogy konduktorokat bocsáthatnak el.

Azt viszont üdvözölte, hogy a kormány valószínűleg meg kívánja szüntetni azt a kft.-t, amelyik „pancser módon intézte” az intézet pénzügyeit. Hangsúlyozta, hogy eddig is ellenőrizhetetlen volt a Pető Intézet működése, a pénzügyek például teljesen szabálytalanul folytak.

Külön érthetetlennek tartotta a tervezett főiskolává alakítás során, hogy habár a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2012-ben akkreditálta az intézetet, de az akkor megfogalmazott számos szakmai problémát nem kezelték az elmúlt három évben. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hosszú távú, biztos finanszírozást és jogi környezetet biztosít a Pető Intézet számára az oktatási törvények módosítása, amellyel közvetlenül állami fenntartásba kerül az intézmény. Az államtitkár kiemelte: elemi kötelessége a mindenkori kormányzatnak, hogy biztos hátteret teremtsen annak a nevelő-fejlesztő munkának, ami Pető Intézetben zajlik. Ez egy hungarikum, az intézetben olyan módszert alkalmaznak, amit a világ sok országában elismernek és szeretnének alkalmazni - mutatott rá.

 

FORRÁS:MTI

KÉP: www.nlcafe.hu