Szabó_Rebeka_portré
Megosztás
2014.12.10. |

Áder János köztársasági elnök tegnap a Budapesti Műszaki Egyetemen a klímavédelem fontosságáról tartott előadást. A Párbeszéd Magyarországért nevében Szabó Rebeka nyílt levéllel fordul Áder Jánoshoz, mivel a köztársasági elnök nem emelte fel szavát az Orbán-kormány számos, a klímaváltozás szempontjából káros intézkedése ellen.  

 

 

Kérdezzük tehát Áder Jánost, hogy amennyiben valóban szívén viseli a klímavédelem fontosságát, miért nem tette még szóvá a következőket? 

-       Miért nem emelte fel a szavát amiatt, hogy Orbán Viktor kormányában a környezet- és természetvédelemnek nemhogy önálló minisztériuma, de még saját államtitkársága sincs, a klímaügyhöz tartozó kormányzati hatásköröket pedig négy tárca között szórták szét?

 

-      Miért nem tette szóvá, hogy Orbán Viktor kormánya a környezet- és természetvédelmet a kormányzás fölösleges bürokratikus akadályának, a természeti kincseket (például a nemzeti parki védett földeket) pedig a haverok között szétosztható zsákmánynak tekinti?

 

-       Miért nem tette szóvá Orbán Viktornak, hogy kormánya sorozatban fogadja el azokat a törvényeket, amelyek növelik Magyarország kiszolgáltatottságát a fosszilis energiahordozók  irányába – példaként talán elegendő csupán a gáztörvény vagy bányatörvény legutóbbi módosítását említeni?

 

-         Miért nem tette szóvá, hogy Orbán Viktor kormánya az egyetlen állam Európában, ahol tilos szélerőművet építeni, és ahol az állam a lakások hőszigetelése és az otthonok energiahatékonysági korszerűsítése helyett állami árszabályozásra és atomerőmű-építésre költi az adófizetők pénzét?

 

-        Miért nem emelte fel szavát, amikor az Orbán kormány a kiemelt beruházásokról szóló törvénnyel gyakorlatilag megszüntette a társadalmi és a hatósági kontrollt a legnagyobb széndioxid-kibocsátású beruházások esetében is, a támogatáspolitikája pedig kifejezetten ösztönzi a legnagyobb széndioxid kibocsátású iparágak (gumigyártás, gépipar) Magyarországra csábítását?

 

A PM szerint a széleskörű politikai hatáskörrel rendelkező köztársasági elnöknek nem egyetemi előadásokon, hanem a magyar politikai életben kell érvényt szereznie a fenntartható fejlődés követelményeinek. Ezért a PM felszólítja Áder Jánost, hogy a lehető legsürgősebben tájékoztassa az ország közvéleményét, milyen gyakorlati lépéseket kíván tenni a jelenlegi, a jelen és a jövő generációk életkilátásait is fenyegető állapot megváltoztatására.  

 

Budapest, 2014. december 10.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja