Megosztás
2014.10.26. |

A kormány továbbra sem tartja be korábbi ígéreteit

 

Az Együtt-PM Szövetség szerint az Orbán-kormány kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremtett, hiszen korábbi ígéretét nem tartja be, a társasági adó továbbra is kétkulcsos marad. A mostani adótörvényeket a pártszövetség szerint elemezni sem érdemes komolyan, hiszen úgy tűnik, hogy egy spontán ötletelés után dobták össze azokat és úgyis újabb és újabb Varga-csomagokkal fogják majd befoltozni a lyukakat.

 

Az Orbán-kabinet korábbi vállalásával szemben, továbbra is kétkulcsos marad a társasági adó, így egy újabb betartatlan ígérettel bővülhet a lista. A kormány olyan kiszámíthatatlan gazdasági környezetet teremtett, ahol a vállalkozások egy évvel előre sem tudhatják, milyen változások következnek be az adózásban. Így a kormány a különadók kivezetésének ígéretét sem tekintette magára kötelező érvényűnek. Ezzel szemben ötletszerűen dobnak be olyan – szakmailag indokolhatatlan – javaslatokat, mint az internet megadóztatása, amely annyira értelmetlen, hogy leginkább figyelemelterelő akciónak tűnik.

Nincs kiszámíthatóság, nincs bizalom, mert a kormány aláásta azt. Nem jönnek hozzánk a külföldi befektetők, emiatt hazánk versenyképessége csökken, új munkahelyek pedig nem jönnek létre. Az új adótörvények részletes elemzése valószínűleg elpazarolt energia, hiszen hamarosan úgyis újabb kiigazításokra, összetákolt Varga-csomagokra kerül majd sor, melyek csakis tűzoltásszerűen működnek. Mindezek miatt nem várható komoly előrelépés a versenyképességi rangsorban, így csak annak örülhetünk majd, ha Magyarország jobban teljesít, mint Botswana.

Az Együtt-PM Szövetség kiszámítható, stabil alapokon nyugvó gazdaság-, és adópolitikát vár el a kormánytól! Továbbra is várjuk azokat a megnyugtató lépéseket, mellyel helyreállítható a bizalom! Kezdhetnék például az adóhivatal – a beutazási botrányban érintett – vezetőinek leváltásával, és nyílt vizsgálat lefolytatásával. Az interenetadó-javaslatot pedig a kormány vesse el úgy, ahogy van!

 

Budapest, 2014. október 26.

Együtt-PM Szövetség