Megosztás
2016.1.13. |

A romák ellen elkövetett gyilkosság-sorozat ügyében jogerőssé vált a tényleges életfogytiglan a Kúria januári, a másodfokú ítéletet helybenhagyó döntése értelmében.

 

A Magyarországot megrendítő, hat halálos áldozatot követelő, romák – köztük a négy és fél éves tatárszentgyörgyi Csorba Robika – ellen elkövetett sorozatgyilkosságok végére került pont ezzel. A döntés értelmében az első és másodrendű vádlottak a börtönt – vélhetőleg - már csak haláluk után hagyhatják el. 

A terrorcselekmények nem csak sohasem gyógyuló sebet ejtettek minden normálisan gondolkodó állampolgár lelkén, hanem az újkori Magyarországon még sohasem tapasztalt aljasságot is megkísérelte. Ugyanis a gyilkosok szándéka nem csak a romák megfélemlítése és terrorban tartása volt, hanem a romák és nem romák közti konfliktus kirobbantása is volt. Ez csak azért nem történt meg, mert a romák annak ellenére, hogy félelmük megalapozott volt és az elhúzódó nyomozás során sokszor kellett érthetetlen fordulatokat, hiányosságokat, hanyagságot megtapasztalniuk nem voltak hajlandóak magukat provokálni és bármilyen szélsőséges eszme által irányítani. Higgadtságukért minden magyar állampolgár nevében kell köszönetet mondanunk.

 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) – remélve, hogy a kormánypártok most már támogatják - újra beadja határozati javasolatát, hogy a Parlament a tatárszentgyörgyi romagyilkosság napját, február 23-át nyilvánítsa emléknappá; és gondoskodjon róla, hogy minden magyar iskolában méltó módon megemlékezzenek az eseményekről. 

 

2016.01.13

PM