csekk
Megosztás
2015.1.8. |

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett adataiból kiderül: több mint 340 ezer lakossági bankszámla tűnt el azóta, hogy két évvel ezelőtt bevezették a tranzakciós illetéket – a magánszemélyek bankszámláinak száma csaknem négyéves mélypontra süllyedt.  2013-ban mintegy 24%-kal növekedett Magyarországon a forgalomban lévő készpénz aránya. Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával ez az összeg 100 milliárddal is csökkenhetne.

 

 A növekvő készpénz használat erősíti a feketekereskedelmet, segíti az adóelkerülést. A kb. 260 mrd Ft-os sárgacsekk adó legnagyobb részét a hétköznapi dolgozók, a kis- és középvállalkozások fizetik meg.  A rossz és igazságtalan kormányzati adópolitika visszalökte hazánkat a 90-es évekbe.

 

Az értelmetlen sarcok miatt oda jutottunk, hogy vannak emberek, akiknek a bankszámlavezetés megfizethetetlen luxus. Ezért a PM ezért törvényjavaslatot nyújt be a sárgacsekk adó kivezetése céljából, és hogy még idén minden magánszemély nyithasson illetékmentes bankszámlát. Fokozatosan vezessék ki az illetéket a vállalkozások, szervezetek esetében is és helyette 2016-tól vezessék be az európai tranzakciós adót. Ez nem a lakosságot, a vállalkozásokat terheli, hanem a spekulatív tőkemozgásokat, offshore cégek pénzforgalmát adóztatja, ahogy Európában is tervezik.  

 

A PM célja hogy ne az embereket, vállalkozásokat terhelje megszorítás, ha európai megoldással biztosítható a szükséges bevétel. 

 

 

Budapest, 2015. január 8.