Megosztás
2014.6.30. |

A sajtószabadságot támadja a kormány

A lex-RTL célja a szabad sajtó elhallgattatása, és a fideszközeli oligarchák helyzetbe hozása

 

Az Együtt-PM tiltakozik a lex-RTL ellen, mellyel a kormány nemcsak a sajtószabadságot igyekszik még tovább korlátozni, de saját oligarcháinak pozícióit is javítani akarja.

A kormány, miután elsőre nem sikerült a törvényt úgy megfogalmazni, hogy az kizárólag azokat büntesse meg, akiket a kormány ellenségeinek tart, ma nagy hirtelenjében úgy módosították a reklámadó-tervezet, hogy az csupán egyetlen szolgáltatóra, az RTL-re vonatkozzon. Nyugodtan nevezhetjük tehát ezt a törvényjavaslatot lex-RTL-nek.

Hazugság az az érvelés, hogy az Orbán-kormány az igazságosabb közteherviselés jegyében akarja kivetni az új terhet a médiaszektorra. A valóság az, hogy a cél a nemfideszes vélemények elhallgattatása, a magyar sajtó szabadságának további korlátozása. Az sem elhanyagolható persze, hogy a minden bizonnyal a Simicska-Nyerges tengely által felvásárolt TV2 számára nyilvánvalóan kedvező, ha legnagyobb konkurensét megsarcolják.

Az Együtt-PM Szövetség szerint a kormány célja a lex-RTL-lel tehát kettős: egyrészt a vele szemben kritikus vagy csupán nem irányában elfogult sajtót akarja ellehetetleníteni, közben pedig saját oligarcháit helyzetbe hozni. Az Együtt-PM tiltakozik a brutális reklámadó, a lex-RTL ellen, és a továbbiakban is minden politikai és jogi lehetőséget megragad, hogy az soha ne lépjen életbe.

 

Budapest, 2014. június 30.

 

Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor,

az Együtt-PM társelnökei