Megosztás
2015.3.21. |

Ma van a rasszizmus elleni világnap. A közbeszédben és a mindennapi életben egyre gyakoribb a rasszizmus, a megbélyegzés, a kirekesztés – legyen szó cigányellenességről, antiszemitizmusról vagy idegenellenességről. A Jobbik kezdte, a Fidesz részben törvénybe iktatta. A Párbeszéd Magyarországért (PM) célja, hogy alternatívát nyújtson a Fidesz-Jobbik gyűlöletre épülő világával szemben, és egy toleráns, szolidáris, befogadó társadalom épüljön hazánkban.

 

Ma roma gyermekek ezreit különítik el az iskolákban, s a szegregáció lehetőségét törvénybe is iktatta a Fidesz-többség. Kormánypárti hecckampány indult a menekültek ellen. A főváros közepén történelemhamisító emlékművet emeltek, amely meggyalázza a holokausztban megölt zsidó honfitársaink emlékét. Magát baloldalinak valló polgármesterjelölt tett cigányellenes nyilatkozatokat. Mindeközben Gárda-egyenruhában masírozik sok jobbikos,  szabadjára engedik gyűlöletüket az interneten és a kocsmákban.

 

A PM ezzel szemben kíván alternatívát nyújtani. Mindannyiunk kötelessége kiállni a rasszizmus, a kirekesztés megnyilvánulásai ellen, beleértve a közpolitika szintjére emelt, intézményesített rasszizmust is. Mi egy szolidáris, esélyteremtő és befogadó Magyarország megteremtését tűztük ki célul. Ezért is kezdeményeztük, hogy a rasszista gyűlölet tatárszentgyörgyi áldozatai, Csorba Róbert, és fia, Csorba Robika meggyilkolásának napja legyen a Nemzeti Gyász Napja.

 

2015. március 21.

 

Párbeszéd Magyarországért

 

(fotó: Glázer Attila: Helló Náci! - http://www.fototv.hu)