Megosztás
2015.12.2. |

Közzéteszi a Párbeszéd Magyarországért (PM) azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a Pilis Vadászbolt Kft. pár millió forintért vett meg a Honvédelmi Minisztérium cégétől több ezer rakétát, fedélzeti fegyvereket és több tucat rádiólokátort. Az adásvételi szerződések rögzítik: a vadászbolt „hazai és export továbbértékesítési céllal” vásárolta meg a fegyvereket.

 

A részletes kiírásból egyértelmű az is: jelentős részben éles rakétákról, közte félezer páncéltörő levegő-föld rakétáról és félszáz légelhárító rakétáról van szó. A rakéták állapota a tájékoztató szerint „ellenőrzés után egy részük használható” vagy „felújítás után annak eredményétől függően használható”. „Jelentős részük eredeti gyári csomagolásban van tárolva.” A „lokátorok ellenőrzés után használhatóak. Tartozékaik épek, tároló ládáik sértetlenek.”

 

Szakértők szerint a harceszközök értéke több százmilliós nagyságrendű, azok akár százszoros haszonnal (!) értékesíthetők. A vadászbolt a minimálár nélküli (!) pályázaton egyetlen ajánlattevőként nyert.  A PM szerint egyértelmű a Honvédelmi Minisztérium és a HM EI Zrt. eljárásával kapcsolatban a hűtlen kezelés gyanúja, ezért feljelentést teszünk.

 

Továbbra is várjuk a honvédelmi, a gazdasági és a belügyminiszter válaszait, hogy megtudjuk: ki a felelőse a korrupciótól bűzlő rakéta-botránynak, és mivel tudják garantálni, hogy az eladás nem jelent nemzetbiztonsági és nemzetközi biztonsági kockázatot.

 

Budapest, 2015. december 2.

Tordai Bence, a PM szóvivője