Megosztás
2015.12.4. |
Lázár János szerint törvényes volt a honvédségi rakéták eladása a pilisi vadászboltnak. Csak arról nem ejtett egy szót sem, hogy a sokszáz milliós értéket hogyan adhatták el mindössze 7,5 millió forintért. A Párbeszéd Magyarországért (PM) konkrét tételekkel bizonyítja: 50-100-szoros haszonnal adhatták tovább a professzionális haditechnikát.
 
 
Vajon mit takarhat a Honvédelmi Minisztérium (HM) pályázati felhívásában a „különféle szakanyagok és hulladékok”? A PM szerint 1357 darab SZ-5M típusú éles rakétát. És mennyiért kapta meg a minimálár nélküli pályázatban az egyetlen ajánlattevő? Darabját mindössze 1600 forintért.
 
De mennyit ér ez valójában? Hatástalanítva Magyarországon 80 ezret, Nagy-Britanniában 160 ezer forintot – éles állapotban, háborús övezetben ennek akár a többszörösét is.
 
És mit gondolnak, mennyiért vehettek repülőgép- és helikopter-fedélzeti gépágyúkat a szerencsés nyertesek? Átlagosan 25 ezer forintért. Ezeknek a fegyvereknek az ára hatástalanítva 400 és 700 ezer forint között mozog, élesen milliókba. Ezt azonban még fel kell szorozni 83-mal – ennyit adott el belőle a HM cége.
 
A PM birtokában lévő dokumentumok szerint a két méternél nagyobb, közel 3 kilós robbanótöltettel felszerelt légelhárító rakétákat darabonként csak 7 ezer forintért szórta ki a korrupt hadügyes cég.
 
A sort hosszan folytathatnánk, de nem szükséges. A dokumentumokat a PM már közzétette az interneten, a többi pedig a nyomozó hatóságok és a bíróság dolga.
 
 
Budapest, 2015. december 4.
 
PM szóvivő